Alweer de volle laag voor kustprovincies

14/11
Terwijl extreme droogte ons ook dit jaar nogal bezighield, is het dit najaar juist flink nat. Halverwege november is er op sommige plekken deze maand al ruimschoots een maandsom gevallen. Noord-Holland, Zuid-Holland, en in iets mindere mate Flevoland beleven een kletsnatte herfst.

Of dat ook betekent dat de droogte voorbij is, daarover schreven we in oktober al.

We hebben deze november al meerdere keren gezien dat het in de kustprovincies maar door bleef plenzen, terwijl de rest van het land zo goed als droog bleef. Oktober volgde een zelfde patroon. In die maand was Noord-Holland echt een uitschieter, met in bijvoorbeeld Castricum een neerslagsom van 222 millimeter. Ruim twee keer zo veel als normaal. En ook september verliep natter dan gemiddeld in het noord(west)en van Nederland – in het zuidoosten juist droger.

Warm ontmoet koud
Hoewel de neerslaghoeveelheden af en toe de pan uit rijzen, is deze verdeling van regenval zeker niet ongewoon. Aan het eind van de zomer en in de herfst is het heel gebruikelijk dat de meeste neerslag terecht komt in de kustprovincies. In deze tijd van het jaar is het water van de Noordzee nog relatief warm, vaak warmer dan de temperatuur op het land. En waar de vochtige, relatief warme zeelucht de relatief koude landlucht tegenkomt, ontstaan makkelijk buien. We spreken dan van kustconvergentie. Hoe groter het temperatuurverschil, hoe beter een bui kan ontwikkelen. Hetzelfde proces speelt zich af in het geval van Flevoland, maar dan door toedoen van het IJsselmeer. Verder landinwaarts verpieteren deze buien vaak weer.

Sprongen
Watermassa’s koelen nu eenmaal langzamer af dan land. (En warmer ook langzamer op: vandaar dat we in het voorjaar vaak een omgekeerd patroon zien.) Op het land gaat de gemiddelde maximumtemperatuur in het najaar regelmatig met bijna 2 graden per decade achteruit; dat zijn flinke sprongen.

10 graden
Inmiddels is het najaar flink gevorderd en koelt de zee ook gestaag af. Op dit moment is het water om en nabij de 10 graden, terwijl de gemiddelde maximumtemperatuur boven land inmiddels nagenoeg overal net onder de 10 graden is gezakt. Op z’n koudst is de Noordzee in februari, met een gemiddelde temperatuur van 5 graden. Dat is bijna gelijk aan de gemiddelde temperatuur boven land rond die tijd.

Ook nu beginnen de gemiddelden weer dichter bij elkaar te komen. In theorie zou de neerslag wat dit betreft nu weer wat eerlijker over het land verdeeld moeten worden. Maar er zijn natuurlijk veel meer oorzaken waardoor regen op een bepaalde plek valt. Het weer houdt zich bovendien niet altijd netjes aan haar patronen. Vorig jaar begon de herfst bijvoorbeeld bijzonder droog.

Neerslag komende dagen
De komende dagen zien we een ratjetoe aan meer en minder actieve storingen op ons af komen. Zaterdag valt de neerslag vooral in de noordelijke helft van het land. Zondag is er overal kans op licht gepruttel maar is het meestal droog; maandag valt bij een wind vanaf zee weer de meeste regen in de kustprovincies.

Bron: MeteoGroup, KNMI

Datum: donderdag 14 november 2019, 15:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Castricum, Flevoland, Noord-Holland, Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry