Frisse dagen

12/11
2019
De maximumtemperatuur ligt de komende dagen steeds iets onder de norm van 9,5 graden voor halverwege november. Vrijdag lijkt de koudste dag van de week te worden, met dan in het zuiden slechts 4 of 5 graden als maximumwaarde.

Vanuit de poolstreek zakken de komende tijd af en toe bellen met koude lucht uit, tot boven de centrale en zelfs zuidelijke delen van Europa. Daarin en omheen zijn allerlei lagedrukgebieden actief en ook deze trekken dus soms vrij zuidelijk over het Europese continent. Donderdag trekt zo'n lagedrukgebied via Frankrijk en Noord-Spanje het Middellandse Zeegebied in, met ook daar talrijke buien en minder hoge temperaturen. De wind klapt, om dat lagedrukgebied heen, dan bij ons om naar het wat koudere oosten tot noordoosten, waardoor het kwik ook bij ons tijdelijk lager uitkomt.

Minima veelal boven nul
Dinsdagavond ligt in de hogere luchtlagen een bel met koude lucht – tot -34 graden – boven onze omgeving. Daarin bevindt zich aan de grond een klein lagedrukgebied, dat met de kern boven het noordwestelijk kustgebied ligt. Vooral aan de kust vallen dan ook nog buien, landinwaarts is het op een enkele bui na droog en daar zijn zelfs gedurende de avond een paar brede opklaringen aanwezig. De temperatuur daalt in die opklaringen in eerste instantie snel, maar doordat er in de nacht naar woensdag alweer wolkenvelden op komen zetten en de wind ook stevig blijft doorwaaien, gaat het op de normale waarnemingshoogte vrijwel nergens vriezen. Aan de grond kan het kwik tijdelijk wel iets onder nul uitkomen, maar gedurende de nacht gaat ook deze temperatuur weer snel omhoog.

Tweede koude bel
Woensdag overdag trekt het lagedrukgebied geleidelijk noordwaarts weg, waardoor het in de loop van de middag op steeds meer plaatsen droog wordt. Vanuit het noordwesten nadert echter ook al snel weer een volgende koude bel met bijbehorende lagedrukgebied aan de grond. Deze laatste trekt volgens de huidige verwachting echter verder zuidwaarts en draait uiteindelijk ten zuiden van ons land langs richting het Middellandse Zeegebied. De wind klapt bij ons op dat moment om naar het wat koudere oosten, waarna de aanvoer van iets frissere lucht van start gaat. Tegelijkertijd komen we echter ook in wat rustiger vaarwater, met donderdag wat minder buien en soms wat zonneschijn.

Koudste dag
Vrijdag ligt het eerdergenoemde lagedrukgebied nog boven het Iberisch schiereiland, maar net ten noorden daarvan ontwikkelt zich ook weer een opzichzelfstaande kern van lage luchtdruk. Deze trekt vanuit het zuiden ons land in en die dag verloopt dan ook regenachtig. De wind draait naar het nog iets koudere noordoosten en vooral in het zuiden van het land wordt het dan slechts 4 of 5 graden. In de Ardennen zou dan zelfs een vlok (natte) sneeuw kunnen vallen.

Kwik weer iets omhoog
In het weekend trekt het lagedrukgebied de Noordzee op en blijft vervolgens weer net ten westen van ons rondtollen. Regenzones en buienlijnen die om het laagje heen draaien, weten ons af en toe te bereiken en de wind draait terug naar het zuidwesthoek. Iets mildere oceaanlucht stroomt vanaf dat moment onze omgeving weer in, waarna de temperatuur weer een lichte stijging laat zien. Boven de 10 graden komen we overdag echter bijna niet meer uit.

Datum: dinsdag 12 november 2019, 13:53
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry