Sneeuwdump in Alpen op komst

11/11
Afgelopen week heeft het geregeld flink gesneeuwd in de Alpen. Vooral in de oostelijke Alpen is er al een dik pak gevallen. Maar de komende dagen wordt er nog veel meer sneeuw verwacht. Aan de Alpenzuidkant wordt lokaal 2 meter sneeuw verwacht! En dat is helaas niet zonder gevaar.

Flinke metamorfose
Tot een week terug waren veel bergtoppen in de Alpen nog groen. De eerste dagen van november begonnen zelfs ronduit zacht met in Innsbruck nog ruim 20 graden. Maar ondertussen hebben de Alpen een flinke metamorfose gekregen. Afgelopen week trok een tweetal sneeuwstoringen over. Vooral in Oostenrijk en Italië heeft het flink gesneeuwd. Zo viel er op de Kitzsteinhorn in Salzburg afgelopen week al ruim een meter sneeuw. Na deze sneeuwval trokken er dit weekend ook nog een paar opklaringen over de Alpen. In de besneeuwde dalen kon het hierdoor flink afkoelen. Het koudst werd het aan het Funtensee met -19,9 graden.

Na deze vroege winterinval is het nog niet gedaan met de sneeuwval. Deze week wordt er nog véél meer sneeuw verwacht. Vooral de zuidkant krijgt het er flink van langs. Zo kan er in het Italiaanse Zuid-Tirol maar liefst lokaal 2 meter sneeuw vallen.

"Italientief"
De sneeuwval wordt veroorzaakt door een depressie die boven Italië ligt. In Duitstalige gebieden van de Alpen wordt dit ook wel een ‘Italientief’ genoemd. Milde maar vochtige lucht wordt richting het Alpenmassief gestuwd. Maar aan de noordwestkant van dit systeem wordt ook koudere continentale lucht aangevoerd. De twee luchtsoorten ontmoeten elkaar min of meer boven de Alpen. Hierdoor valt er niet alleen veel neerslag, ook kan de sneeuwgrens flink zakken.

De zwaarste sneeuwval wordt dinsdag verwacht in het Italiaanse Zuid-Tirol en Oostenrijkse Oost-Tirol. Dinsdagmiddag en -avond sneeuwt het hier flink door tot een hoogte van 1000 meter. Er gaat veelal 70 tot 120 centimeter vallen. Door lokale stuwingseffecten zoals in de Karawanken en Dolomieten kan er zelfs 2 meter in 36 uur tijd vallen. Minder zwaar is de sneeuwval aan de noordkant. Maar hier ligt wel de koudste lucht en daardoor kan de sneeuwgrens zakken naar 700 meter. Hier valt veelal 10 tot 40 centimeter.

November vaak maar weinig sneeuw
Afgelopen jaren bracht november vaak maar weinig sneeuw in de Alpen. In bijvoorbeeld november 2015 lag er lange tijd een hogedrukblokkade bij de Alpen. Daardoor bleef sneeuwval vaak lang uit. Ook de afgelopen jaren was november vaak nog sneeuwarm in de Alpen. Dat er dit jaar dus vroeg sneeuw valt, is natuurlijk topnieuws voor de wintersportgebieden. Veel wintersportgebieden zullen dan ook de komende tijd snel open kunnen gaan.

Lawinegevaar
Maar geheel zonder gevaar is de sneeuwval niet. Helaas was er afgelopen weekend in Sölden nog een lawine. Hierbij zijn twee Nederlanders om het leven gekomen. Ze verlieten de piste en gingen boarden door de verse ‘Tiefschnee’ met een lawine als gevolg. Wees je dan ook altijd bewust van de gevaren van dergelijke (verse) sneeuwhoeveelheden. Vooral boven de bomengrens is een lawine zo veroorzaakt. Lokale bergdiensten waarschuwen dan ook voor de grote kans op lawines. Ga ook nooit zomaar van een piste af. Mocht je dit wel willen doen, schakel dan altijd een lokale berggids in en zorg voor een goede uitrusting. Maar zelfs dan bestaat er nog een kans dat het mis kan gaan. De natuur in de Alpen blijft grillig.

Bron: MeteoGroup, tekst en foto's: Jeroen Elferink

Datum: maandag 11 november 2019, 13:31
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Oostenrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry