De vraag is weer gesteld

09/11
Het lijkt elk jaar eerder te gebeuren. We zijn nog maar net uitgemopperd over hoe vroeg de pepernoten er al weer zijn, de blaadjes zijn nog lang niet van de bomen en Sinterklaas zit gewoon nog in Spanje. Maar nu de eerste potentiële sneeuwvlok in de buurt is opgedoken in de verwachting, slaan de sneeuwkriebels toe en lijken we ineens massaal halsreikend uit te gaan kijken naar winter.

Barre kou, sneeuw, schaatsen; allemaal elementen die volop met december en met Kerst geassocieerd worden. Misschien helpt het mee dat november voor veel mensen een beetje een overgangsmaand is, waarin niet veel bijzonders gebeurt. Er is geen vakantie, er zijn geen grote feestdagen, en geen spectaculair weer waar november om bekend staat. December heeft daarentegen bij uitstek een reputatie van evenementen en (gezellige) wintersfeer. Misschien dat daarom de hoop op een dik sneeuwdek nu al weer met de dag toe lijkt te nemen. Maar eigenlijk is dat onterecht.

In Nederland zijn sneeuwdagen redelijk zeldzaam. Bovendien blijft de sneeuw meestal ook niet lang liggen, omdat de winterse neerslag bij ons vaak valt vlak voor het binnendringen van warmere lucht. Bovendien kennen we in Nederland zelfs de ‘kerstdepressie’: vaak vindt er bij ons juist rond de kerstdagen een stijging van de temperatuur plaats.

Wat is een ‘witte kerst’?
Bovendien, met een paar vlokken zijn we er nog niet. Zoals bij vrijwel alles in weerland, is ook voor een ‘witte kerst’ een officiële definitie en moet er aan voorwaarden worden voldaan. Het KNMI spreekt pas van een witte kerst als er in De Bilt op beide kerstdagen een ononderbroken sneeuwdek van minimaal 1 centimeter ligt. En dat is nog maar 8 keer gebeurd sinds 1901. De laatste keren liggen nog vrij vers in het geheugen, want het gebeurde (ruimschoots) in 2009 en 2010.

Sneeuwval is natuurlijk wel vaker voorgekomen in deze periode, maar niet genoeg of slechts plaatselijk. Gemiddeld genomen valt de meeste sneeuw niet in december zoals alle kerstreclames en –films doen geloven, maar in januari en februari.

Ja of nee
Dus of die witte kerst er komt? Laten we voorop stellen: daar kunnen we nu natuurlijk weinig zinnigs over zeggen. Zeker, we maken lang van tevoren een winterverwachting, elke week is er een nieuwe vierweekse verwachting. Maar hoe langer de termijn, hoe groter de onzekerheid. Op dit moment is er sowieso veel onduidelijkheid over het pad van de weersystemen op de iets langere termijn, zoals in onze laatste vierweekse verwachting te lezen is. Dus het antwoord op dit moment is min of meer hetzelfde als wat we midden in juni zouden zeggen. Zoals elk jaar is de kans op een witte kerst klein. Maar niet afwezig. We houden je uiteraard op de hoogte, dus blijf ondertussen vooral hoop houden als je dat wil.

Eerst maar eens herfst
De komende dagen zien er bovendien op en top herfstachtig uit. Zondag verloopt op veel plaatsen rustig en zonovergoten, het noorden moet rekenen op wat meer bewolking en een enkele bui. In het midden en zuiden een uitgelezen kans om nog eens van de uitbundige herfstkleuren te genieten. Het is echt prachtig in de bossen op dit moment!

Na het weekend zien we dat andere, bekende gezicht van de herfst: het wordt kouder, natter en winderiger. Maandag trekt een regenzone over het hele land en is er voor de zon niet al te veel ruimte. Dinsdag vallen er buien, met – jawel – mogelijk die eerste sneeuwvlok of hagelsteen. In de nachten duikt de temperatuur landinwaarts veelal weer onder nul.

En nee, er komt nog geen Elfstedentocht.

Bron: MeteoGroup, KNMI

Datum: zaterdag 9 november 2019, 12:21
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Spanje, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry