Saskia Boelsums Kunstenaar van het Jaar 2020

08/11
2019
RAAMSDONKSVEER (EZPress) - Uit acht finalisten is Saskia Boelsums als Kunstenaar van het jaar 2020 gekozen.

Op de tweede plaats eindigt Barbara Nanning, gevolgd door Claudy Jongstra en Erwin Olaf. Op de vijfde t/m achtste plaats eindigen respectievelijk Theo Jansen, Iris van Herpen, Daan Roosegaarde en Klaas Gubbels. Deze acht kunstenaars voeren ook de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars zijn opgenomen.

Ook het Talent van het jaar 2020 en de Briljanten Kunstenaar van het jaar 2020 zijn gekozen. Het Talent van het jaar, de kunstenaar van 35 jaar of jonger die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, is Mirjam Vreeswijk (1997) geworden. Briljanten Kunstenaar van het jaar, de kunstenaar ouder dan 65 jaar die het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars eindigt en de titel nog niet eerder kreeg, is Klaas Gubbels.

Enige meningen van aan de verkiezing verbonden panelleden en het publiek over Saskia Boelsums:

- Zeldzaam mooie landschapsfoto`s: Saskia introduceert binnen deze discipline een geheel nieuwe stijl.

- De fotografie van Saskia Boelsums is prachtig schilderachtig.

- Saskia weet onze natuur op een fascinerende wijze in haar puurste eenvoud terug te brengen.

- Schilderachtige fotografie, de oude Hollandse meesters waardig!

- Haar werk weet me steeds weer stil te krijgen en te ontroeren.

- Saskia maakt prachtige, mystieke en sprookjesachtige foto`s! Bijna als klassieke schilderijen.

- Een verrassend Hollandse blik op Nederlands landschap.

- Fotografie Nederlands landschap als 17e-eeuwse schilderkunst.

- Indrukwekkend hoe zij door middel van fotografie een `bestaand en herkenbaar` beeld op een manier weet vast te leggen die je raakt.

- Fotografie opnieuw uitgevonden. Het landschap herontdekt. Gewoon heel mooi, herkenbaar, en toch zo onwerelds werelds.

- Beelden die sterk van sfeer zijn. Een mooie relatie hebben met de geschiedenis van de kunst. En heel erg geloofwaardig zijn waardoor je er ook een kijkje zou willen nemen. Ze betrekken de kijker sterk bij het onderwerp. Met gevoel gedaan.

- Natuurlijk, charmant, wat een prachtige intrigerende beelden, je wordt zo verliefd op je eigen land!

- Haar werk is vernieuwend en tegelijk klassiek, foto`s waarin je de sfeer bijna aan kunt raken door de diepte en details en kleurcombinaties.

- Zeker met haar Noordzee-foto`s weet ze tegelijkertijd vervreemding en herkenning op te roepen. De zilte lucht kun je ruiken.

- Heel diverse prachtige foto’s soms rustgevend dan weer dreigend, of fascinerend en ook experimenteel, dit verdient een prijs.

- Al jaren vertoont Saskia een opgaande lijn in haar foto`s die immer vierkant zijn. Haar dramatische luchten en imponerende landschappen maken haar foto`s tot begerenswaardige objecten.

- Werkelijk prachtige kunstwerken waar je naar blijft kijken door het soms bevreemdende effect.

- Magistrale adembenemende en atmosferische foto met een dusdanige gelaagdheid die je vragen doet stellen...

- Heb verschillende werken gezien en je wordt gewoon stil van de schoonheid die het uitstraalt! Door te spelen met het licht. En foto`s maken op momenten waarop de meeste denken...laat maar, ga wel als het beter weer is. Maar juist op die momenten de schoonheid kunnen vangen. Heel mooi!!

- Het werk heeft me diep geraakt. De foto`s van Saskia brengen fantasielandschappen en kinderdromen naar nu en zorgen voor respect en bewondering voor moeder aarde en het landschap om ons heen. Tegelijkertijd beweegt het de andere kant op: de beelden laten me zien dat de vaak harde realiteit en de zorg om milieu en landschap slechts een vingerknip verwijderd zijn van het fantasielandschap van het kind. Kortom: het geeft schoonheid, hoop en verbinding. Daarom.

De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een omvangrijk panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. In het kader van de verkiezing zijn dit jaar weer vele duizenden stemmen uitgebracht.

Eerder werden Claudy Jongstra (2019), Theo Jansen (2018), Marc Mulders (2017), Daan Roosegaarde (2016), Marlene Dumas (2015), Erwin Olaf (2014), Giovanni Dalessi (2013), Ted Noten (2012), Sam Drukker (2011), Ans Markus (2009/2010), Henk Helmantel (2008), Ad Arma (2007), Jeroen Hermkens (2006), Jacques Tange (2005), Jurriaan van Hall (2004) en Corneille (2003) Kunstenaar van het jaar.

//einde bericht

Bron: Kunstcollegas

Dit is een origineel persbericht EZPress NEws Distribution www.ezpress.eu

Datum: vrijdag 8 november 2019, 10:30
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry