Bescherm onze digitale communicatie, dat is dringend nodig

06/11
De Europese privacyregels waren een update van regels van twintig jaar oud. Maar bij die regels hoorde nog een soort van aanvulling, specifiek gericht op digitale communicatie. Die regels zijn nog niet vernieuwd. Samen met andere organisaties roepen we re regering op daar haast mee te maken.

Add-on privacyregelsHet kan je niet ontgaan zijn dat er sinds vorig jaar nieuwe Europese privacyregels zijn. Die Algemene Verordening Gegevensbescherming verving regels uit het jaar 1995. Dat is dus uit een tijd dat de meeste politici nog nooit van het internet hadden gehoord. Zeven jaar later volgde een aanvulling op die regels, specifiek gericht op het beschermen van de privacy van internetgebruikers. Regels die grenzen stelden aan de manieren waarop bedrijven je doen en laten op het internet mogen volgen, bijvoorbeeld met cookies.

Grote lobby tegen vernieuwingDe Europese Commissie deed twee-en-een-half jaar geleden een wetsvoorstel voor het up to date brengen van die aanvullende regels. De onderhandelingen over dat voorstel liggen nu stil omdat de regeringen van de lidstaten het maar niet eens kunnen worden. Dat komt vooral door de grote bedrijven die graag geld willen verdienen aan het bijhouden van wat je zoal doet op het internet. Deze bedrijven, zoals de grote uitgevers, lobbyen keihard tegen deze regels. Erg problematisch, want zo blijven die verouderde regels gelden. En zolang die regels er zij, blijven we te maken hebben met schandalen zoals Cambridge Analytica.

Oproep aan de regeringBits of Freedom roept daarom, samen de belangenorganisaties Consumentenbond en Vrijschrift, onze regering op niet langer te treuzelen. Nederland en de andere Europese lidstaten moeten niet hun oren hangen naar de ondermijnende lobby van een paar grote bedrijven, maar juist opkomen voor de vrijheid van burgers. Bescherm hen tegen bedrijven die niets liever doen dan elke muisklik en elk berichtje te surveilleren met als enige doel het binnenharken van nog meer geld. Geef ons onze vrijheid terug. Zorg ervoor dat ook de regels voor het beschermen van onze privacy op het internet vernieuwd worden.

Lees hier de brief aan de regering

Help ons jouw vrijheid te beschermenWe zouden overigens zelf hier ook graag meer energie in willen steken, door bijvoorbeeld veel actiever in Brussel te pleiten voor een betere bescherming van jouw vrijheid. Maar door een chronisch gebrek aan capaciteit is dat bijzonder lastig. Jij kan ons helpen onze stem in Brussel te versterken met door maandelijks te doneren.

Doneer nu voor vrijheid op internet

Datum: woensdag 6 november 2019, 13:50
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: BelgiŽ, Brussel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry