Nog even 'radioweer', daarna zonniger

06/11
Het is precies wat je je voorstelt bij novemberweer: bewolkt, nat, en frisjes. Precies 100 jaar geleden, op de dag dat de allereerste radio-uitzending in Nederland plaatsvond, was het ook ideaal ‘radioluisterweer’.

Het is je vast niet ontgaan, vandaag wordt op allerlei manieren het honderdjarig bestaan van de radio gevierd. In de avond van 6 november 1919 verzorgde Hans Idzerda vanuit zijn woonhuis de allereerste radio-uitzending in Nederland.

Op die bewuste dag in 1919 was het veel kouder in Nederland dan nu. In de Bilt kwam de temperatuur niet hoger uit dan 1,8 graden, en ’s nachts vroor het. Het was volledig bewolkt, de zon kwam er niet aan te pas en er viel regen, soms zat er winterse neerslag tussen. Guur dus, en ideaal weer om lekker bij de radio te kruipen, als je die had.

Eerste radioweerbericht?
Wanneer precies het eerst radioweerbericht werd uitgezonden, is moeilijk te achterhalen. De uitzendingen van Idzerda – er volgden er nog vele – stonden vooral in het teken van muziek. Het is dus niet aannemelijk dat er in die programma's al een weerbericht te horen was. Wel bouwde dezelfde Hans Idzerda later de zender ‘Fort Vossegat’, waarop het KNMI weerberichten begon uit te zenden. Dat deden ze vanaf 1924. Rond die tijd werden ook de eerste omroepen opgericht; daarna gingen de ontwikkelingen snel. Het eerste weerbericht in een krant was er trouwens al in 1861, in The Times.

Terug naar 2019In november 1919 bleef het lange tijd bewolkt en koud, 100 jaar later is dat anders. Morgen, donderdag volgt nog een flink grijze en regenachtige dag. In de ochtend valt her en der wat lichte regen, maar rond het middaguur komt een serieuzer regengebied vanuit het zuidwesten het land binnen en in de middag en avond valt in het hele land enige tijd regen.

Achter die regenzone, in de avond en nacht, klaart het flink op. Daarmee is een periode met droger, en ook zonniger weer aangebroken. Ook het weekend ziet er droog en redelijk zonnig uit. Wel blijven storingen voortdurend bij ons in de buurt liggen, dus een enkele bui is zeker niet uitgesloten als zo’n systeem net even een ander pad kiest. Voor de laatste berichten daarover, houd onze radioweerberichten in de gaten!

Bron: MeteoGroup, KNMI, historianet.nl

Datum: woensdag 6 november 2019, 11:49
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry