Opvallende koers lagedrukgebieden

05/11
2019
November is voor wat betreft het weer vaak een saaie maand. Toch gebeurt er al van alles in Europa dat voor de komende winter interessant kan zijn. We kijken dus eens goed om ons heen en zien ook hoe opvallend zuidelijk de lagedrukgebieden trekken.

Lagedrukgebieden
Het was voor velen een vreugdevolle constatering dit najaar: het kan toch nog regenen! Er ontwikkelde zich de afgelopen maanden namelijk een lichte vrees dat we ons oude vertrouwde herfstweertype – nat en guur- niet meer zouden terugzien. Maar, de atmosfeer heeft in een aanzienlijk deel van het land de jaarlijkse neerslaghoeveelheid inmiddels naar normaal of zelfs bovennormaal teruggebracht.

De oorzaak van al die neerslag die sinds september naar beneden is gekomen, is te vinden in allerlei lagedrukgebieden die ook ons land beïnvloeden. Opvallend is dat deze storingen niet vanaf de oceaan linea recta oostwaarts doordenderen en daarmee ons land meepakken, maar de laatste tijd veelal een koers vanaf de noordelijke oceaan zuidoostwaarts trekken. Dus over of langs de Britse eilanden en dan via Frankrijk (zuid)oostwaarts. Dat is een zuidelijkere koers dan gangbaar in de herfst. Het betekent tevens dat er in de Alpen al her en der behoorlijk wat sneeuw is gevallen. Het leidde er ook toe dat het de afgelopen dagen behoorlijk noodweer is geweest in het noordwesten van Italië, met overstromingen, door de vele neerslag.

De zuidoostelijke koers van de lagedrukgebieden wordt teweeggebracht door een krachtig hogedrukgebied tussen IJsland en Lapland. Naderende lagedrukgebieden lopen daar op vast en moeten wel zuidwaarts zakken. Ook in de hogere luchtlagen. Daar schuiven continu bellen met koude lucht via diezelfde koers naar Europa, met dichter bij de grond dus de depressies.

Sneeuw en kou
Nog een opvallend lagedrukgebied heeft zich vorige week een tijdje gemanifesteerd bij de Barentszzee. Het is mede door die lagedrukzone dat er in Lapland al zoveel sneeuw ligt (zo’n 20 tot 30 cm). In Midden- en Noord-Scandinavië is de winter al volop aan de gang. ’s Nachts vriest het er gemakkelijk 8 tot 20 graden en overdag komt het niet boven nul. Voor Lapland staan vanmiddag maximumtemperaturen rond min 10 graden gepland. Dat is toch wel echt winter. De kou heeft er daar zelfs al voor gezorgd dat het water langs de randen van de Botnische Golf al aan het dichtvriezen is.

De aanwezigheid van winterweer elders in Europa zegt nauwelijks iets over het winterweer dat ons te wachten staat. Het zegt alleen wel dat er geleidelijk een ‘voorraadje’ aan kou wordt opgebouwd. De sneeuw die nu in Lapland ligt, zal niet meer verdwijnen, alleen maar verder aangroeien. De kou die er nu hangt, zal het water in de Botnische Golf snel afkoelen. Aangezien wij in Nederland vooral vorst krijgen door aanvoer van kou is het voor winterliefhebbers prettig om te zien dat er in die hoek van Europa alvast een voorraad wordt opgebouwd.

Het venijn in de details
Voorlopig blijven we vooral nog in de wisselvalligheid vertoeven. Er blijven allerlei lagedrukgebieden en afzwaaiers van depressies en storingen langs komen. Je ziet daarbij dat het maken van een exacte neerslagverwachting lastig wordt. Allerlei grote en kleinere verstoringen kunnen de regen juist oppoken of afzwakken. Soms wordt dat veroorzaakt door een extra lagedrukkern die de koers van een front verandert, maar soms zijn het ook details die gemakkelijk over het hoofd worden gezien.

Gisteren ging het om dat laatste. Boven het noordoosten lag op zo’n 3 kilometer hoogte een windsprong. Dat wil zeggen dat de wind er van zuid naar zuidwest draaide. Dit leidde ertoe dat de hele lichte plukjes -bijna uitgebluste regen- boven Gelderland ineens activeerden. Iemand die rond een uur of 14.00 uur op de radarbeelden keek, dacht waarschijnlijk: “nou, weinig meer aan de hand”, terwijl je een uur later in de regen kon staan. Het zijn de kleine verstoringen die de komende dagen de precieze weersomstandigheden gaan bepalen. Dat zagen we ook afgelopen nacht en vanochtend vroeg. Een klodder met neerslag had zich geposteerd boven Flevoland en omstreken, met in en rondom Lelystad ineens 10 -17 millimeter. Dat stond niet in de modellen, dat was het gevolg van de ingewikkelde dynamiek van de atmosfeer. Bovendien lag het neerslaggebied stil, als op een draaipunt, en kon voluit uitregenen.

Vandaag en morgen
Vooralsnog gaan we ervan uit dat er deze dinsdagmiddag verspreid een paar buien vallen en er in de late middag vanuit het noorden een meer aaneengesloten neerslagzone zuidwaarts trekt. Deze zone ligt morgenochtend, enigszins uitgeblust, boven het zuiden en trekt dan weg. Er staat weinig wind, het is nevelig en daar waar het in de nacht even opklaart kan gemakkelijk mist ontstaan. De rest van de woensdag is er vrij veel bewolking, kan met name in het noorden de zon af en toe doorbreken en kan er verspreid nog een beetje regen of een buitje passeren.

Bron: MeteoGroup, Wetterzentrale, weerwoord.be.

Datum: dinsdag 5 november 2019, 12:56
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Flevoland, Frankrijk, Gelderland, IJsland, Lelystad, Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry