Grapperhaus irriteert met gebrek aan kennis over eigen beleid

04/11
Het kabinet heeft een helder standpunt over het belang en het gebruik van versleuteling. Is er een ambtenaar die dat beleid even onder ogen van de minister van Justitie en Veiligheid kan brengen?

Kabinetsbeleid over versleutelingIn 2016 schreef een vorige minister van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer heldere woorden over het gebruik van versleuteling:

“Cryptografie speelt een sleutelrol in de technische beveiliging in het digitale domein. […] Op dit moment is er geen zicht op mogelijkheden om in algemene zin, bijvoorbeeld via standaarden, encryptie producten te verzwakken zonder daarmee de veiligheid van digitale systemen die van encryptie gebruik maken te compromitteren.”

Er is niets veranderdDaar is sindsdien werkelijk niets aan veranderd. Echt helemaal niets. Het is nog altijd niet mogelijk om alleen de communicatie van kwaadwillenden te verzwakken en de rest ongemoeid te laten. Het is nog altijd niet mogelijk om een sleutel te maken die enkel en alleen door Good Guys gebruikt kan worden. Het is nog altijd niet mogelijk om kwaadwillenden te dwingen software te gebruiken waarbij overheden mee kunnen lezen. Het is nog altijd niet mogelijk om een sleutel-tot-alles geheim te houden en te voorkomen dat kwaadwillenden of buitenlandse geheime diensten daar vroeg of laat geen misbruik van maken. Je kunt die beveiliging niet “een beetje” verzwakken.

Minister irriteertDat Grapperhaus deze discussie weer eens oprakelt is gewoon irritant en zonde van ieders\' tijd. Dit gesprek voerden we in de afgelopen decennia al vele malen. En elke keer komen we weer tot dezelfde conclusie: het is niet mogelijk om op een veilige manier de beveiliging van onze communicatie te verzwakken. Het is onverstandig om iedereen onveiliger te maken, om daarmee een paar kwaadwillende sneller of eenvoudiger te kunnen pakken. Dus, minister, trek deze keutel in. Lees het eigen kabinetsbeleid. Daar staan wijze woorden in: “het [is nu] niet wenselijk is om beperkende wettelijke maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland.”

Datum: maandag 4 november 2019, 10:57
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry