Van vorst naar 15 graden!

01/11
2019
Afgelopen nacht heeft het opnieuw op grote schaal gevroren. De laagste temperatuur werd gemeten in Heino met -2,4 graden. Op het hoofdstation in De Bilt daalde het kwik naar -0,7 en aan de grond vroor het bijna matig met -4,5 graden. Inmiddels stroomt steeds zachtere lucht het land binnen. Terwijl het vanmiddag nog waterkoud is, stijgt het kwik komende nacht naar 15 graden! Morgen is het onstuimig, maar er is ook zon.

Na een koude nacht is het vanmiddag waterkoud met veel bewolking en perioden met regen. De temperatuur stijgt maar langzaam en ligt eind van de middag tussen 7 graden in Groningen, Drenthe en Friesland en 12 graden in Zeeland en Zuid-Limburg. Door de matige en aan zee vrij krachtige zuidenwind voelt het kouder aan met in het noordoosten gevoelstemperaturen van een paar graden boven het vriespunt.

De neerslag hoort bij een warmtefront en deze verlaat vanavond ons land. Dat betekent niet meteen dat het droog wordt, want nieuwe fronten trekken vannacht over het land en daarachter wordt de lucht nóg zachter. Dat betekent dan ook dat het kwik vanavond steeds verder stijgt. Zo is het rond middernacht 11 graden in het uiterste noordoosten en 15 graden langs de Belgische grens. In de vroege ochtend is het een graad of 14 op de Wadden en 15-16 graden in de rest van het land en ook de rest van de zaterdag schommelt het kwik rond 15 graden.

Stormachtig aan zee
De meeste regen heeft ons land zaterdag overdag verlaten en zo nu en dan is de zon te zien. Een enkele bui is niet uitgesloten en pas tegen de avond bereiken actievere buien, mogelijk met onweer, de westelijke kustprovincies. Het is dan ook prima weer voor een boswandeling, de bladeren zullen massaal vallen deze zaterdag. In het binnenland waait het matig tot soms vrij krachtig, windkracht 3 tot 5. In de kustprovincies waait het krachtig en aan zee hard, 6-7 Bft. Goed uitwaaiweer is het aan de westkust en op de Wadden, daar kan de zuiden- tot zuidwestenwind enige tijd stormachtig worden, windkracht 8. Verder komen windstoten voor tot 90 km/u.

Wisselvallig met normale temperaturen
Zondag gaat de wind liggen. De bewolking overheerst en de zon is slechts af en toe te zien. Verder trekken enkele buien over het land, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. Met 13 graden is het aan de zachte kant. Ook komende week blijft het wisselvallig, maar er zijn ook droge dagdelen waarbij de zon doorbreekt. De middagtemperatuur ligt dan rond normaal voor begin november met 11 graden. In de nachten is het zacht met minima rond een graad of 7. Eind van de week neemt de kans op een koud nachtje met lichte vorst toe.

Is het al ergens winter in Europa?
In delen van Scandinavië heeft de winter zijn intrede gedaan. In Denemarken en het uiterste zuiden van Zweden is het nog relatief zacht, maar in het zuiden van Noorwegen, Zweden en Finland kwakkelt het met temperaturen rond of enkele graden boven het vriespunt. Soms valt regen, soms (smeltende) sneeuw. Verder naar het noorden is het al volop winter met overdag temperaturen rond of ruim onder het vriespunt en in de nacht matige tot strenge vorst. In Lapland vroor het gisteren en vanochtend circa 25 graden! Deze vrijdagmiddag schommelt het kwik tussen -10 en -20 graden.

Dit weekend wordt het iets minder koud en valt sneeuw, terwijl nu op veel plaatsen al 30 cm ligt. De kou breidt zich komende week wat verder naar het zuiden uit, dit komt mede doordat lagedrukgebieden een zuidelijke koers volgen over het midden of zelfs zuiden van Europa. Voor winterliefhebbers een gunstige ontwikkeling, want voor een winterprik in november moeten de ‘brongebieden’ goed koud zijn. Of het later deze maand ook tot een winterprik komt, zoals in 2008 en 2010 ook gebeurde met vroege sneeuwval, is afwachten.

Bron: Jordi Huirne, weer.nl

Datum: vrijdag 1 november 2019, 15:14
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Denemarken, Drenthe, Finland, Friesland, Groningen, Limburg, Noorwegen, Utrecht, Zeeland, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry