Eerste officiële vorst van deze herfst in De Bilt

31/10
In De Bilt is de temperatuur deze vroege ochtend gedaald tot -0,5 graden en daarmee is de eerste officiële vorstdag van deze herfst een feit. Op andere plekken in het binnenland was het nog wat kouder met in Lelystad -2,6 graden. Aan de grond koelde het nog verder af met in Heino -6,4 graden. Op (fiets)bruggen en viaducten kan het lokaal glad zijn door rijp. De eerste vorst van het najaar komt in De Bilt iets vroeger dan gebruikelijk.

De laatste keer dat het op het hoofdstation vroor is een flinke tijd geleden, namelijk 14 april. Gemiddeld in de afgelopen dertig jaar viel de eerste vorstdag na de zomer in De Bilt op 4 november. Meestal gebeurt dit dus begin november, maar het kan ook veel vroeger vriezen. Zo kwam het in 1971 op 16 september al tot vorst in De Bilt. Ook vorig jaar was er vroeg bij met op 30 september de eerste vorst. In het jaar 2000 moest tot 17 december worden gewacht.

Eerste lokale vorst
Eergisteren had weerstation Eelde (Drenthe) de primeur om als eerste KNMI-weerstation in deze herfst vorst te noteren. Later noteerde weerstation Twente -0,5 graden en aan de grond werd het -3,1 graden. Ook gisteren kwam het tot vorst, in Eelde werd het toen -1,7 graden. Normaal valt de eerste lokale vorst bijna twee weken eerder dan de eerste officiële vorst. Bij officiële vorst moet de temperatuur op het hoofdstation in De Bilt dalen tot onder 0,0 graden. Bij lokale vorst moet het op één van de 35 KNMI-stations vriezen die verspreid over het land staan opgesteld.

Nog één koud nachtje
Ook komende nacht daalt de temperatuur nog één keertje tot onder het vriespunt. Het koudst wordt het in het oosten en noordoosten met circa -2 graden. Vanuit het westen nadert een weersverandering en de bewolking daarvan trekt in de loop van de nacht langzaam vanuit het zuidwesten het land op. Daar vooruit koelt het dus nog even flink af.

Vrijdag wordt het waterkoud. De bewolking neemt steeds verder toe en de zuidenwind trekt wat aan. De temperatuur stijgt in de loop van de dag naar 10 tot 14 graden, maar de maximumtemperatuur wordt pas in de avond bereikt en overdag ligt de gevoelstemperatuur flink lager. Vanuit het zuidwesten gaat het regenen. In de avond stroomt zachtere lucht het land binnen en het weekend verloopt zacht met 13 tot 16 graden. Het is dan grijs en wisselvallig met geregeld regen en weinig ruimte voor de zon. Zaterdag wordt het onstuimg met veel wind.

Bron: Jordi Huirne, weer.nl

Datum: donderdag 31 oktober 2019, 07:50
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Drenthe, Flevoland, Lelystad, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry