Weekoverzicht Defensieoperaties

30/10
2019
Het was 7 weken buffelen voor een bataljon Koerdische militairen. Maar het resultaat mag er zijn. Onder toeziend oog van Nederlandse mariniers, rondden ze met succes verschillende trainingsprogramma’s af in Noord-Irak. Een overzicht van Defensieoperaties van 23 oktober tot en met 29 oktober 2019.

Peshmerga tijdens een specialistische training van de mariniers op het gebied van schieten.

372 Peshmerga zijn hiermee weer een stukje sterker in de strijd tegen terreurgroep ISIS. Afhankelijk van niveau en rang doorliepen de cursisten verschillende modules. De grootste groep volgde de Wide Area Security training. Daarnaast verzorgden de mariniers leiderschapscursussen en specialistische trainingen op het gebied van schieten, medisch optreden en het opsporen en vernietigen van explosieven.

Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Ook bij Erbil geven Nederlanders trainingen in samenwerking met partnerlanden. Verder vervullen 2 Nederlandse militaire adviseurs een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Daaraan nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.

Lopende operaties buitenland:

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. Deze NAVO-aanwezigheid onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen. Nederland doet in Afghanistan met ongeveer 160 militairen mee aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten. Een groot gedeelte van het missiematerieel in Mali is terug in Nederland. De overgebleven spullen worden de komende maanden getransporteerd. Nederland beëindigde op 1 mei de deelname aan Minusma. Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseerden beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC. Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en Eucap Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali. Multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk neemt deel aan de Standing NATO Maritime Group1, een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. De SNMG1 opereert voornamelijk in en rondom het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Zr. Ms. Urk maakt deel uit van de Standing NATO Minecounter Measures Group 1 (SNMCMG1). Dit snel inzetbare NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijdingsoperaties. Zr. Ms. Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit en verleent hulp bij humanitaire rampen en crises. Beveiligingsteam van het Korps Mariniers (vessel protection detachments - VPD) beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig op.
Operaties/acties binnenland:

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ging op 44 meldingen af. Daaronder vallen daadwerkelijke ruimingen van explosieven, al dan niet uit de Tweede Wereldoorlog, maar bijvoorbeeld ook verkenningen van verdachte situaties.   De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij de Belgen. 20 militairen leveren aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum. Dit gebeurt vanwege de verhuizing van Amerikaanse materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt naar verwachting tot 1 juli 2020. Defensie helpt 3 maanden bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid bij de KIA-gevangenis op Aruba. Hiervoor werpen ze onder meer prikkeldraadversperringen op. De ondersteuning door Defensie van een grote Amerikaanse troepenverplaatsing door Nederland is bijna afgerond. Het ging om duizenden Amerikaanse militairen, 85 Abrams-gevechtstanks en 57 helikopters. De Nederlanders bewaken het materieel in opslag en tijdens de verplaatsingen. Ook mogen de Amerikanen Defensielocaties als onderkomen en kantoor gebruiken. Zoekspecialisten van Defensie ondersteunde de politie bij het uitkammen van woonpercelen en voertuigen in de omgeving van Huizen en Stavoren.

Datum: woensdag 30 oktober 2019, 11:52
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Aruba, Bagdad, Brunssum, Flevoland, Friesland, Groningen, Huizen, Irak, Kabul, Leeuwarden, Limburg, Litouwen, Mali, Noord-Holland, Polen, Qatar, Schinnen, Urk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry