Eerste vorst van deze herfst een feit

29/10
Afgelopen nacht heeft het voor het eerst deze herfst gevroren. In Eelde (Drenthe) werd het -0,4 graden en weerstation Twente (nabij Enschede) heeft -0,5 graden gemeten. Aan de grond werd het in Twente -3,1 graden. In september en oktober heeft het al een paar nachten gevroren aan de grond, maar op normale waarneemhoogte (1,5 m) lukte dit nog niet in ons land. De eerste vorst valt iets aan de late kant. Normaal vriest het in oktober 3 nachten in het oosten.

Normaalgesproken komt het in Nederland op basis van de klimatologie over de afgelopen 30 jaar op 23 oktober tot de eerste vorst van het jaar. Meestal gebeurt dit dus in de tweede helft van oktober, maar het kan ook veel vroeger vriezen. Vorig jaar nog kwam het op 29 september al tot lichte vorst op weerstation Twente, met toen -0,8 graden. Recordvroeg gebeurde dit in 1971, toen het in Deelen op 15 september al een beetje vroor. Het kan ook anders, want in het jaar 2000 moesten we wachten tot 16 december, voordat het ergens in Nederland op een officieel weerstation tot vorst kwam.

Het is alweer een tijd geleden dat het voor het laatst tot vorst kwam op 1,5 meter hoogte. Op 13 mei daalde de temperatuur op meerdere plaatsen onder nul met in de Achterhoek en Twente bijna -2 graden.

In 1931 al volop winter
IJskoud was het in 1931, met op grote schaal matige vorst in de nacht van 28 oktober. De temperatuur daalde in die nacht naar -8,2 graden in Warnsveld, -8,3 graden in Wijster en -8,4 graden in Gemert. Winterswijk en De Bilt noteerden de laagste temperaturen met -8,5 graden. Dit is, samen met 24 oktober 2003, nog steeds de laagst gemeten oktobertemperatuur ooit.

Komende nachten nog kouder
De eerste officiële vorst op ons hoofdstation in De Bilt laat waarschijnlijk niet lang op zich wachten. Komende nacht en in de nacht naar donderdag daalt de temperatuur op veel plaatsen rond of (iets) onder het vriespunt met +1 tot -3 graden. Alleen aan de kust blijft het kwik ruim boven nul. Overdag is het net als vandaag prachtig herfstweer met volop zon en een paar stapelwolken. Het wordt 8 of 9 graden in het noordoosten tot 10 à 11 graden in het zuidwesten. Normaal is het een graad of 12.

Vrijdag wordt het waterkoud door een aantrekkende zuidenwind. De bewolking neemt toe en in de loop van de dag kan in het zuidwesten al wat regen vallen. De temperatuur haalt overdag nauwelijks de 10 graden, maar in de avond en nacht naar zaterdag stroomt zachtere lucht het land binnen. Het weekend verloopt wisselvallig en zacht met maxima tussen 12 en 15 graden.

Bron: Jordi Huirne, weer.nl

Datum: dinsdag 29 oktober 2019, 07:57
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Drenthe, Enschede, Gelderland, Overijssel, Utrecht, Winterswijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry