Rustig en kil herfstweer met nachtelijke vorst

28/10
Precies 6 jaar geleden raasde een bijzondere storm over ons land. We hielden toen een liveblog bij.

Oktober 2019 verloopt anders, zonder echte herfststorm. Tot voor kort was het wisselvallig en (erg) zacht, inmiddels is het rustig en kouder herfstweer met kans op de eerste vorst van het herfstseizoen op de normale waarnemingshoogte van 1,5 meter. We hebben momenteel te maken met een afgekoelde bovenlucht, afkomstig van de poolstreek. De koudste bovenlucht ligt echter ten noorden van ons, boven Lapland. En: gedurende enkele dagen profiteren we van een hogedrukgebied, zodat regenstoringen tijdelijk uitblijven.

Met de langere nachten dan bijvoorbeeld drie weken geleden kan het bij helder én kalm weer in deze luchtsoort dan makkelijk vriezen. Alleen wolkenvelden kunnen dit verhinderen. Afgelopen nacht is het mede hierdoor niet gelukt met de eerste 'echte' vorst van het najaar, dus lichte vorst op 1,5 meter. Een paar plaatsen kwamen er bij in de buurt. Aan de grond heeft het op een aantal weerstations wel licht gevroren, in Eindhoven werd het het koudst. Zie de kaart met grasminima en minima op 1,5 meter. De komende nachten is de kans op dat eerste graadje vorst op 1,5 meter groter.

Wolkenvelden, regionaal eerste herfstvorst
Voor komende nacht worden wolken verwacht, zij het lang niet overal in Nederland! Vooral het zuiden is gevoelig voor middelbare wolkenvelden en hier zal het dan niet zo koud worden. In het (uiterste) noorden zijn nog enkele buien mogelijk en de bijbehorende stapelwolken/gelaagde wolken (stratocumulus-velden) kunnen ook hier de nachtelijke afkoeling tegenwerken. Ergens in een strook over het westen, midden en oosten is er weinig of geen bewolking. Hier zijn minimumtemperaturen rond het vriespunt te verwachten. Dit is officieel min 2 tot plus 2 graden. Hiermee kan ook De Bilt zijn eerste 'vorstdag' van het herfstseizoen meepakken. Het wordt spannend.

Nog iets kouder, met volop zon
Met naar noordoost draaiende wind, zwak tot matig van kracht, stroomt dinsdag droge en frisse lucht over ons uit. Dit vertaalt zich in veel zonneschijn en middagtemperaturen tussen 10 en 12 graden. Ook woensdag belooft een overwegend zonnige maar kille herfstdag te worden met maximumtemperaturen van hooguit een graad of 10. Omdat het in de nacht naar woensdag overal overwegend helder is, kan het op uitgebreide schaal in het land tot lichte vorst komen. Ook de nacht naar donderdag kan nog vergelijkbaar koud zijn. Dit is afhankelijk van opkomende (sluier)bewolking.

Waterkoud
Deze wolken horen bij oceaanfronten. Vanaf donderdagmiddag komen deze regenstoringen weer in zicht. Misschien dat de eerste regen in de avond gaat vallen en overdag de zon nog ruimte krijgt. En: eerst is het hierbij nog behoorlijk kil met rond 10 graden maximaal en matige zuidoosten- tot zuidenwind. Waterkoud kan ook de term zijn.

Vrijdag 1 november begint nog kil, in de loop van de dag stroomt zachtere lucht naar ons toe. De nachtelijke minimumtemperaturen zijn dan al omhoog gegaan, vanwege de bewolking. In de nacht naar vrijdag en vrijdagmorgen vroeg staat namelijk geen vorst meer uit in onze weersverwachtingen.

Datum: maandag 28 oktober 2019, 10:32
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Eindhoven, Noord-Brabant, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry