Tsjechië sluit zich aan bij tanker-transportvloot

24/10
2019
Tsjechië is vandaag toegetreden tot de Multi Role Tanker Transport Capability (MRTT). Dit is een Europees initiatief om samen nieuwe tanker-transportvliegtuigen te kopen en te exploiteren. Het werd in 2016 gelanceerd door Nederland en Luxemburg. De nieuwe toetreding werd bekend gemaakt tijdens de NAVO-top die vandaag en morgen plaatsvindt in Brussel.

Artist Impression van een A330 MRTT die een F-35 bijtankt.

Minister Bijleveld: “Dit is mooi nieuws. Door de handen ineen te slaan, verkleint een groep Europese landen het tekort aan tankercapaciteit. De mogelijkheid om vliegtuigen in de lucht bij te tanken is schaars en essentieel. Het maakt Europa tegelijkertijd minder afhankelijk van Amerikaanse middelen.”

Airbus A330

De deelnemers, België, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen en Tsjechië, wachten nu op de levering van 8 Airbus A330 Multi Role Tanker Transport-vliegtuigen. Tsjechië krijgt door de toetreding de beschikking over MRTT-capaciteit.  Het aantal toestellen verandert niet door de toetreding. Wel worden de kosten van de vloot over meer partijen verdeeld.

Van de 8 bestelde toestellen worden er 5 gestationeerd op de vliegbasis Eindhoven, de andere 3 in Duitsland. De eerste 2 toestellen komen naar verwachting in mei 2020 naar Eindhoven. De tanktoestellen worden voornamelijk gebruikt om andere vliegtuigen bij te tanken in de lucht, maar ze zijn ook in te zetten voor het vervoer van mensen, vracht en voor medische evacuatie.

Samenwerking Frankrijk

De vliegtuigen zijn eigendom van de NAVO en worden beheerd door het NATO Support and Procurement Agency. De tanker-transportvloot is een zogenoemd pooling- en sharing-initiatief. De 6 deelnemende landen verwerven, beheren, exploiteren en ondersteunen de vloot samen. De deelnemende landen tekenden onlangs een intentieverklaring met Frankrijk om te gaan samenwerken bij onder meer onderhoud en modificaties. Frankijk beschikt over eigen MRTT-toestellen.

Datum: donderdag 24 oktober 2019, 18:30
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Belgi, Brussel, Duitsland, Eindhoven, Frankrijk, Luxemburg, Noord-Brabant, Noorwegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry