75 jaar vrouwen bij Defensie: 'we want more'

22/10
Defensie is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten, aldus staatssecretaris Barbara Visser, afgelopen week in Soesterberg. Ter gelegenheid van het symposium 75 jaar vrouwen bij Defensie was zij afgereisd naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Defensie heeft geen vrouwenprobleem zoals de buitenwereld roept. "We hebben zoveel vrouwen die met plezier naar hun werk gaan. Er gaat zoveel goed, elke dag, waar kranten niet over schrijven omdat het niet nieuws is."

Er kan volgens haar veel beter. "Het uitgangspunt is dat diversiteit binnen een groep, de groep sterker maakt. Dus vrouwen: kom Defensie versterken. We need you! Dit is jouw kans om Defensie te vormen. Om van binnenuit te werken aan wat we kunnen worden. Een diverse organisatie die veilig is voor iedereen. Defensie is de beste plek voor vrouwen om te komen werken. Dit is de beste plek, omdat we jou nodig hebben."

Keihard inzetten

Minister Ank Bijleveld-Schouten bracht in herinnering dat de marine in juni voor het eerst een vrouwelijke commandeur benoemde: Jeannette Morang. "De reacties op dát bericht waren alleen maar positief", aldus Bijleveld. "De felicitaties stroomden binnen. En iemand zei zelfs: “We want more, we want more!”

Ze vond het opmerkelijk dat na de benoeming van een vrouw op een bepaalde functie de discussie gaat over de vraag of vrouwen dit überhaupt wel kunnen. "De enige manier om dat probleem op te lossen, is om te zorgen dat er meer vrouwen komen op allerlei posities. Wij hopen dat dit symposium daaraan bijdraagt. En dat we vrouwen in het zonnetje zetten die zich – in het verleden of nu – keihard inzetten om te beschermen wat ons dierbaar is. Ik kan alleen maar zeggen: We want more.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Rob Bauer vertelde over de reacties die hij kreeg nadat hij met collega's had gesproken 'Women in peackeeping'. 1 reactie luidde: “Een CDS onwaardig.” Een ander schreef: "Geef het goede voorbeeld en sta je plek af aan een vrouw." Bauer: "Dat kan ik niet beloven. De minister-president evenmin. De enige in Nederland die met zekerheid kan zeggen dat hij wordt opgevolgd door een vrouw, is zijne majesteit de koning."

Geen liefdadigheid

Hij noemde het logisch dat een organisatie naar andere mensen met kwaliteiten kijkt als er al veel van een bepaald type in huis zijn. "Dat is geen liefdadigheid, dat is puur eigenbelang. Het gaat erom dat je iemands persoonlijke talenten herkent en erkent. En dat diegene zichzelf kan zijn in onze organisatie. Dan krijg je de beste resultaten. En daar doen we het voor."

Datum: dinsdag 22 oktober 2019, 11:47
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry