Militaire Wereldspelen China van start

20/10
Onder het oog van president Xi Jinping zijn in de Chinese miljoenenstad Wuhan de Militaire Wereldspelen (MWS) uit de startblokken geschoten. Aan deze variant op de 'Olympische Spelen' doen circa 10.000 topsporters uit 105 landen mee, onder wie circa 160 Nederlanders.

Zoals van China verwacht mag worden, was de openingsceremonie met microscopische precisie geregisseerd. Muziek, dans, parades, lichtshows, toespraken: het publiek werd onder het bijzondere motto Military Glory, World Peace getrakteerd op een even wervelende als kleurrijke show. 

Intocht van de Nederlandse delegatie in het sportstadion van Wuhan.

Indringend

China spaart kosten noch moeite om de eens in de 4 jaar te houden Wereldspelen tot een succes te maken. Kris kras door de smetteloze metropool Wuhan (12 miljoen inwoners) verrezen sportcomplexen, daarbuiten een 4-sterren atletendorp. Opvallen doen ook de veiligheidsmaatregelen. Die mogen indringend heten.

Fanatiek en enthousiast

De start van de Nederlandse atleten was allesbehalve vals. De wielrensters luitenant-ter-zee Alicia Verhagen en luitenant  Wenda Zuidam (landmacht) finishten als respectievelijk 12de en 16de op de tijdrit, geen gek resultaat volgens teammanager kapitein Berry Hoedemakers.”Alicia en Wenda zijn niet van het niveau Marianne Vos, maar zijn wel fanatiek en enthousiast. Bovendien doen ze wekelijks aan wedstrijden mee. Hun concurrenten zijn echter in dienst van commerciële wielerploegen, terwijl Alicia en Wenda gewoon bij Defensie werken en zijn niet gevrijwaard van uitzendingen. Toch horen ze vanwege hun niveau thuis op de Wereldspelen. Bovendien zijn ze militair. Dat ze op de tijdrit geen medaille hebben behaald, is geen teleurstelling.”

De even kleurrijke als wervelende openingsceremonie van de Wereldspelen tartte elke beschrijving.

Alles gegeven

Ook wielrenner sergeant 1 Jeroen Koorn van het Commando Landstrijdkrachten liet zich van zijn goede kant zien. In een ijzersterk veld met internationale toppers trapte hij zich in de individuele tijdrit (32 km) met een gemiddelde snelheid van 46 km/u in de top 20. Koorn: “Ik heb in de warmte alles gegeven, maar een hogere plaats zat er niet in.”

Kapitein Luuk Nissen van de (landmacht) besloot de tijdrit met een 27ste plaats. Volgens Hoedemakers voor hem het maximaal haalbare. “Ik hoop dat de Nederlandse ploeg zijn  niveau in de wegwedstrijden van komende week kan handhaven.” De Wereldspelen duren tot 29 oktober.

Jeroen Koorn is in zijn sas met zijn prestatie op de individuele tijdrit. “MWS het mooiste evenement dat er is.”

Datum: zondag 20 oktober 2019, 11:47
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: China, Wuhan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry