Weekoverzicht Defensieoperaties

16/10
2019
Nederlandse militairen van alle krijgsmachtdelen ondersteunen een grote Amerikaanse troepenverplaatsing. Het gaat om 5.200 militairen, 85 Abrams-gevechtstanks en 58 helikopters. Een overzicht van Defensieoperaties van 9 oktober tot en met 15 oktober.

Archieffoto (juni 2018) Host Nation support. Amerikaanse helikopters in de Rotterdamse haven.

De Nederlanders bewaken het materieel. Ook mogen de Amerikanen Defensielocaties als onderkomen en kantoor gebruiken.

De Duitse defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer spreekt met Nederlandse militairen.

Litouwen

De Duitse defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer sprak met Nederlandse militairen tijdens haar bezoek aan de enhanced Forward Presence Battle Group in Litouwen. In Kaunas vond een ontmoeting plaats met de president van Litouwen. Nederlandse militairen namen deel aan een erewacht en een static display.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. Deze NAVO-aanwezigheid onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Lopende operaties buitenland:

Nederland doet in Afghanistan met ongeveer 160 militairen mee aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten. Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Ook bij Erbil geven Nederlanders trainingen in samenwerking met partnerlanden. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel. Een groot gedeelte van het missiematerieel in Mali is inmiddels terug in Nederland. De overgebleven spullen worden de komende maanden terug vervoerd. Nederland beëindigde op 1 mei de deelname aan Minusma. Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseerden beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC. Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en EUCAP Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali. Multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk neemt deel aan de Standing NATO Maritime Group1, een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. De SNMG1 opereert voornamelijk in en rondom het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Zr. Ms. Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit en verleent hulp bij humanitaire rampen en crises. Beveiligingsteam van het Korps Mariniers (vessel protection detachments - VPD) beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig op.
Operaties/acties binnenland:

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 46 explosieven. De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij de Belgen. 20 militairen leveren op dit moment 24 uur per dag aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum. Dit gebeurt vanwege de verhuizing van Amerikaanse materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt naar verwachting tot 1 juli 2020. Defensie helpt 3 maanden bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid bij de KIA-gevangenis op Aruba. Hiervoor werpen ze onder meer prikkeldraadversperringen op.

Datum: woensdag 16 oktober 2019, 12:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Aruba, Bagdad, Brunssum, Friesland, Groningen, Irak, Kabul, Leeuwarden, Limburg, Litouwen, Mali, Polen, Qatar, Rotterdam, Schinnen, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry