Zwabberend front

11/10
2019
Het klinkt misschien een beetje raar, een zwabberend front, maar het beeld wel meteen goed uit wat er momenteel aan de hand is. Een regenfront, de scheidslijn tussen de grofweg warme lucht in het zuiden en de koudere lucht in het noorden, zwabbert of golft de komende tijd steeds boven ons land. De ene keer ligt de nadruk van de neerslag op het noordwesten en is in het zuidoosten juist wat ruimte voor de zon, en soms is het juist net andersom. Met dat front in de buurt blijft het voorlopig in ieder geval wisselvallig herfstweer, met soms een kortdurende opleving.

Zowel deze vrijdag als ook zaterdag ligt het front diagonaal over het land, van zuidwest naar noordoost, met de meeste neerslag in de noordwestelijke helft. Een uitgestrekt hogedrukgebied, dat met zijn kern boven het Middellandse Zeegebied ligt, heeft iets meer invloed op de zuidoostelijke delen van ons land en daar is het dan ook iets droger en iets warmer. Zaterdag wordt het in Limburg lokaal al 20 graden, terwijl het in het noordwestelijk kustgebied een graad of 14 wordt.

Hogedruk vanuit het zuidoosten
Zaterdagavond duwt dat hogedrukgebied vanuit het zuidoosten het front noordwestwaarts, ofwel nog iets verder de Noordzee op. Alleen in het noorden valt dan nog wat regen. In de rest van het land is het overwegend droog met geleidelijk ook wat opklaringen en steeds minder wind. Het koelt op grote schaal af tot een graad of 11, en in het zuiden wordt het ondanks de opklaringen en minder wind in de warmere lucht zelfs niet kouder dan 14 of 15 graden.

Warme zondag
Ook zondagochtend zijn er vooral in het oosten, midden en zuiden van het land nog opklaringen en is er dus wat ruimte voor zon. Het zwabberende front ligt net voor onze noord- en westkust en daarin ontwikkelt zich een klein lagedrukgebied, precies tussen de Engelse oostkust en onze noordwestkust in. De kustregio's hebben dan ook meer bewolking en daar valt nog steeds wat regen. De wind draait, met het langs trekken van het lagedrukgebied, tijdelijk naar het warmere zuiden. Warme lucht vanuit Frankrijk en Spanje wordt onze kant opgeblazen en de temperatuur loopt dan ook snel op naar 18 op de Waddeneilanden tot 23 graden in Limburg. Met die zuidelijke wind worden in de loop van de dag echter ook buien aangevoerd en in die warme lucht kunnen dat lokaal stevige zijn, soms met onweer.

Oostenwind
In de nacht naar maandag trekt het lagedrukgebied verder richting Scandinavië en maandag ligt de kern boven het zuiden van Zweden. Het bijbehorende front trekt in de nacht vanaf de Noordzee weer het land over richting het zuidoosten en belandt uiteindelijk buiten onze landsgrenzen, maar overdag wordt het geheel al snel weer terug gedrukt naar het noordwesten. Het front ligt dan wederom boven het land en het is dan ook bewolkt en regenachtig. De wind draait naar het wat frissere oosten en met een aflandige wind wordt het dan nog maar 15 tot 17 graden, alleen in de hoek van Limburg is het nog iets warmer, met daar lokaal nog 20 graden.

Front naar het oosten
Het front ligt dan uitgestrekt van boven de Oostzee over Denemarken, Noord-Duitsland, de Benelux en de westelijke kuststrook van Frankrijk tot in het noordwesten van Spanje. In dat golvende front ontstaat dinsdag weer een opzichzelfstaand lagedrukgebiedje en deze komt pal boven ons land te liggen. Er vallen buien en de wind klapt terug naar het wisselvallige zuidwesten. Woensdag trekt het zwabberende front oostwaarts richting Duitsland en Polen, maar vanaf de Atlantische Oceaan nadert bij ons dan alweer een volgende storing. Voorlopig is het dus nog niet gedaan met het herfstachtige weer.

Datum: vrijdag 11 oktober 2019, 17:31
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Limburg, Polen, Spanje, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry