Warme oktoberdagen op komst?

09/10
Afgelopen zondag, 6 oktober, beleefden we zowaar weer een kouderecord. Na 37 warmterecords werd dat wel weer eens tijd. Nu maken we ons alweer op voor een aantal recordwarme dagen komend weekend. Vooral op zondag lijkt de korte broek weer uit de kast getrokken te kunnen worden.

Tot die tijd moeten we de komende dagen nog even door wat buien heen. Vooral vandaag lijkt een nat dagje te worden met talrijke buien die overtrekken met daarbij ook kans op onweer. De meest actieve buien zijn bestemd voor de kustregio’s vanwege het nog warme zeewater. Nadat het gisteren nog 16 of 17 graden werd, moeten we het vandaag doen met slechts 12 tot 14 graden. Een stevige zuidwestenwind maakt het voor het gevoel helemaal herfst. De dagen daarna klimt de temperatuur langzaam maar zeker op.

Langzaam oplopend
Donderdag komen we al wat hoger uit met 14 tot 16 graden om vervolgens op vrijdag uit te komen op 17 of zelfs 18 graden. Vooral op donderdag is ook de zon vaak te zien tussen de buien door. Vrijdag is er meer bewolking met wat regen, maar dus wel een stuk warmer.

Storingen zwalken over ons land heen, waardoor het zuidoosten steeds de beste papieren heeft. En dat zal ook gelden voor het weekend. Het noorden blijft gevoelig voor storingen en het zuiden profiteert van een groot hogedrukgebied boven Zuid-Europa dat langzaam meer invloed probeert te krijgen op ons weer. Zoals gezegd zwalkt er langgerekt frontaal systeem heel dichtbij ons, dus een kleine verschuiving naar het zuiden kan zomaar betekenen dat een groter deel van het land in de wolken zit. Als we uitgaan van de huidige verwachting kan het zaterdag met een zuidelijke stroming en flink wat zon zomaar 20 graden worden in het zuidoosten. Zondag kan het zelfs 22 graden worden in Limburg en in het meest extreme geval zou het zelfs zomers warm, 25 graden, kunnen worden.

100 warme dagen
Op dit moment staat de teller voor warme dagen (temperatuur >20 graden) in De Bilt op 98 en dat is zeer uitzonderlijk. Nog twee dagen dus en dan tikken we de magische grens van 100 warme dagen in 2019 aan. Dat zou een record aantal warme dagen betekenen en een nieuwe ‘mijlpaal’ in de klimaatverandering. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog allerminst zeker. Het kan zaterdag, zondag en maandag 20 graden worden in De Bilt, maar dan moet alles wel mee zitten.

Al drie jaar op rij
Oktober lijkt inmiddels steevast een periode van warmer weer op te leveren. Dat was in 2017 en 2018 het geval en ook dit jaar lijkt dat dus te gaan worden. Vorig jaar was het zelfs helemaal extreem. Op 13 oktober werd het in Limburg zelfs hoogzomer met 28,1 graden in Ell. Ook in De Bilt konden we met 26,3 graden zelfs een recordlate zomerse dag noteren. Er werden in Limburg zelfs 5 zomerse dagen op tij genoteerd wat niet zo misstaan in een zomermaand.

2017 was wat dat betreft iets minder extreem, maar voor oktoberbegrippen was het ook toen zeer warm. Op 16 oktober 2017 werd het in het zuiden op grote schaal 25 graden of meer en De Bilt kon toen een maximumtemperatuur van 24,4 graden noteren.

Of we dit jaar dus weer een aantal warme dagen gaan krijgen is dus nog even afwachten, maar mocht het gebeuren dan is al het derde jaar in successie.

Bron: MeteoGroup

Datum: woensdag 9 oktober 2019, 10:58
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Limburg, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry