Marechaussee draagt voorzitterschap FIEP over aan Marokko

09/10
2019
“Onze landen hebben te maken met dreigingen in al zijn vormen. Achter elke gebeurtenis schuilt een uniek verhaal en een unieke aanpak.” Minister Ank Bijleveld-Schouten zei dat gisteren in Huis ter Duin in Noordwijk tijdens een bijeenkomst van de zogenoemde FIEP, een netwerk dat volgens haar van grote betekenis is. De groep van 19 politieorganisaties met militaire status stond sinds oktober vorig jaar onder voorzitterschap van de marechaussee, maar is nu in Marokkaanse handen.

Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens droeg het stokje over aan generaal Mohamed Haramou van de Royal Moroccan Gendarmerie.

Blijven investeren

Leijtens: “In een veranderende wereld qua veiligheidsproblematiek wordt er ook een andere inzet van gendarmeriekorpsen gevraagd. De uitdagingen waar we voor staan, vragen van ons dat we moeten kijken naar hoe we georganiseerd zijn. Nationaal en internationaal. Het FIEP-netwerk biedt de mogelijkheid om kennis, ervaring en deskundigheid te delen. Ieder land, ieder gendarmeriekorps legt zijn eigen accenten en brengt deskundigheid en ervaringen in. Er ligt een stevig fundament en daar moeten we in blijven investeren, zodat we in de toekomst als gendarmeriekorpsen met onze beste vermogens kunnen bijdragen aan een veilige wereld.”

“Kennis en vaardigheden draagt u over”, noemde Bijleveld als belangrijke zaken dankzij de FIEP. “U leert van elkaar, u werkt samen, zo bereikt u meer. Ik ben trots op onze mensen die zo van betekenis zijn of zijn geweest tijdens internationale missies en dat de gendarmeriekorpsen elkaar vinden. Samenwerken, ieder vanuit hun eigen expertise, om de omgeving een stukje veiliger te maken, voor haar inwoners en de rest van de wereld.”

FIEP-voorzitterschap

De Koninklijke Marechaussee stak afgelopen jaar veel energie in het delen van kennis, ervaring en expertise tussen de deelnemers. Er zijn verschillende werkgroepen, expertmeetings en een seminar georganiseerd. Daarbij lag de focus op het thema: ‘Gendarmerie - like forces in future international missions’.

Nieuwe landen toegetreden

Het FIEP-netwerk is in 1992 opgericht door de gendarmeriekorpsen Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Wat begon als een Europees netwerk groeide uit tot een wereldwijde. Onder marechausseevoorzitterschap traden dit jaar Koeweit en Senegal toe.

 

Datum: woensdag 9 oktober 2019, 11:10
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Frankrijk, Koeweit, Marokko, Noordwijk, Portugal, Senegal, Spanje, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry