Weer tyfoon richting Japan

08/10
Tyfoons Krosa, Faxai, Tapah en Mitag wisten Japan de afgelopen maanden al (deels) te bereiken en nu stevent supertyfoon Hagibis op het eiland af. In slechts enkele dagen ontwikkelde deze tyfoon zich boven het open zeewater van de westelijke Stille Oceaan en werd maandag een supertyfoon, met gemiddelde windsnelheden rond 200 kilometer per uur en windstoten tot 280 km/uur.

Gisteren – maandag – trok Hagibis als categorie 5 tyfoon in een razend tempo over de dunbevolkte Mariana Eilanden. Ondanks dat de tyfoon snel trok, viel er daar alsnog heel veel regen en kwam het tot windsnelheden van 260 kilometer per uur. Inmiddels ligt de supertyfoon iets ten noordwesten van de Mariana Eilanden en koerst nu met een gemiddelde treksnelheid van 25 km/uur af op Japan.

Pad buigt af naar noordoost
Aanvankelijk leek de tyfoon recht over Japan te gaan trekken, maar de laatste berekeningen laten Hagibis net voor de Japanse zuidoostkust afbuigen naar het noordoosten, waardoor het oog van de tyfoon veelal langs de oostkust trekt. Alleen de omgeving van Tokyo krijgt met deze koers de volle laag, want het oog van de tyfoon lijkt komende weekend wel over de baai van Tokyo en schiereiland Chiba te trekken, met nog gemiddelde windsnelheden rond 150 kilometer per uur en veel neerslag.

Zuidelijke eilanden
Ook andere delen van Japan krijgen ondanks de veranderende koers nog te maken met veel wind en regen. Komende woensdag lijkt Hagibis zijn hoogtepunt te bereiken met dan een gemiddelde wind van soms 270 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten. Eenmaal dichterbij Japan neemt de wind iets af, maar vooral de zuidelijke eilanden krijgen dan alsnog te maken met orkaankracht wind, een enorme hoeveelheid regen en erg hoge golven.

Recordveelheid neerslag
Amper een week geleden kreeg een deel van Japan ook al een recordhoeveelheid regen over zich heen op passage van tyfoon Mitag (Onyok). Er werd toen regionaal 120 millimeter in een uur tijd gemeten. Het kwam er op diverse plaatsen tot wateroverlast. Niet heel erg lang daarvoor, begin september, was er in een ander deel van Japan ook al veel schade door tyfoon Faxai.

Zwaarste storm
Vers in ons geheugen staat natuurlijk ook nog orkaan Dorian aan de andere kant van de wereld, bij de Bahama’s en de Amerikaanse oostkust. We halen deze orkaan er ook even bij om te vergelijken. Uitgaande van de kerndruk van de systemen was tot nu toe Dorian de zwaarste storm van dit jaar, met op zijn hoogtepunt een kerndruk van 910 hectoPascal (hPa). Tyfoon Hagibis komt daar echter dichtbij. Zijn laagste kerndruk was nu al 915 hPa en gezien de tyfoon het komende etmaal nog in kracht toeneemt, zou hij zomaar nog lager kunnen uitkomen. Gelukkig ligt hij dan boven open zee.

Datum: dinsdag 8 oktober 2019, 13:55
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Groningen, Japan, Leek

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry