Ook deze week onbestendig

07/10
2019
Deze maandag is het wel droog, maar dat is tussen alle wisselvalligheid door. Nazomers oktoberweer is niet op handen.

Recordkoude 6 oktober te De Bilt
De temperaturen kwamen in een groot deel van het land gistermiddag, zondagmiddag, op 9 tot 12 graden uit, mede door de regen (niet overal!) en kille oostelijke wind. Hiermee was het (eindelijk weer eens) kouder dan de norm, ofwel het langjarig gemiddelde dat qua maximumtemperatuur in deze fase van de herfst op een graad of 16 staat. Voor het hoofdweerstation De Bilt was er sprake van een nieuw datumrecord. Het oude kouderecord voor die datum stond op naam van 1936 met toen 10,1 graden. Gisteren, zondag, werd het slechts 9,5 graden. In het opgewarmde klimaat is een kouderecord eigenlijk meer bijzonder dan een warmterecord... Overigens, het koude oktoberweer was niet overal in het land zo. De wind in met name Zeeland ging uit westelijke richtingen waaien en meteen zag je hier de temperatuur hoger uitvallen dan elders, door de invloed van het relatief warme zeewater (kustwater) van zo'n 15 graden. In Westdorpe werd het 16,3 graden en in Vlissingen 16,0 graden. Zie ook de kaart. De 'warmte' kwam tot Woensdrecht, dus in het zuidwesten van Brabant, het werd er 15,9 graden.

Toch geen nachtelijke vorst
Al dagenlang zat het in onze weerkaarten en berekeningen: de nacht naar maandag zou, regionaal of lokaal, wel eens de eerste vorst na de zomer kunnen brengen. Maar dit is niet gebeurd. Iets te veel wind en in delen van het land ook wolkenvelden hielden een scherpe afkoeling tot op het laatste moment tegen. Het werd dus niet superkoud. In het noorden was het de doorstaande oostelijke bries die nachtelijke vorst verhinderde. Op 1,5 meter werd het in Nieuw Beerta 1,2 graad en aan de grond 0,5 graad. Zie verder de kaart met minimumtemperaturen. De komende nachten zorgen wolken en doorstaande wind voor minimumtemperaturen rond of boven de 10 graden. In de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend volgt een frontaal systeem van boven de oceaan met als gevolg enige tijd regen. Dinsdagmiddag klaart het op, aan de kust misschien al wat eerder, de zon komt er dus bij. Maar in het oosten en vooral zuidoosten, met name Limburg, kan het regenfront in de middag blijven zeuren...

Straalstroom op stoom
De stroming is de eerstkomende dagen telkens westelijk tot zuidwestelijk. De straalstroom, de rivier van lucht hoog in de atmosfeer, staat vooralsnog op Nederland gericht. Ja, blijft 'op stoom'. Hiermee komen aan de lopende band oceaanstoringen en/of buienstoringen - zogeheten troggen - naar ons toe. Op de weerkaarten duiden wij deze troggen met stippellijnen aan. Tussen de regenbrengers door kan de luchtdruk soms even (wat) stijgen; de invloed van een rug (of uitloper) van hoge luchtdruk... Aan zee waait het vaak krachtig, rond 6 Beaufort. Een storm of stormachtigheid is vooralsnog niet in zicht. De middagtemperaturen gaan op en neer en liggen eerst op het langjarig gemiddelde van 16 graden op dinsdag, waarna woensdag en donderdag de maximumtemperaturen op een graad of 14 uitkomen. Vanaf vrijdag zit er een stijgende lijn in de temperaturen. Het wisselvallige karakter stopt vermoedelijk nog (steeds) niet. Het ontbreekt ook in de langere termijnweerkaarten aan blijvende en klijvende, standvastige hogedrukgebieden bij en rondom ons land.

Datum: maandag 7 oktober 2019, 11:18
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Limburg, Noord-Brabant, Utrecht, Vlissingen, Woensdrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry