Orkaan Lorenzo brengt sneeuw naar de Alpen

04/10
2019
Vandaag liggen de restanten van orkaan Lorenzo boven Nederland. Bij ons in Nederland verloopt de vrijdag daardoor vooral bewolkt en regenachtig. De overblijfselen van de oud-orkaan trekken vervolgens door richting de Alpen. Ook hier is van storm geen sprake, maar de restanten van de orkaan zorgen daar wel voor een dik pak sneeuw in de bergen.

Momenteel ligt Lorenzo boven Nederland, de vrijdag verloopt daardoor vooral regenachtig. De meeste neerslag verwachten we in Gelderland en Overijssel. Hier kan 10 tot 15 mm regen vallen. Ook is het voor begin oktober aan de koele kant met 10 graden in Groningen en 15 graden in Brabant.

Van tropische storm naar sneeuw brenger
Vrijdagavond trekt het systeem door richting Duitsland en uiteindelijk komt Lorenzo morgen in ‘botsing’ met de Alpen. Aan de westzijde van het systeem wordt ook nog eens koude polaire lucht meegezogen. Hierdoor zakt de sneeuwgrens zaterdag flink.

Zaterdag zal de neerslag van Lorenzo vooral aan noordzijde in Zwitserland en Oostenrijk vallen. De sneeuwgrens zakt daar van 2400 meter naar 1500 meter. Lokaal kan de sneeuwgrens zelfs zakken tot 1200 meter in de deelstaten Salzburgerland en Oberösterreich.

Dik pak sneeuw

Er gaat aan de noordkant van de Alpen een aardig pak sneeuw vallen. In Oberwallis verwachten we de minste hoeveelheden, veelal 5 tot 10 centimeter. Maar richting Tirol en het Salzbrugerland kan al snel 30 tot 40 centimeter vallen. Dit is vooral goed nieuws voor de gletsjerskigebieden. Deze maand gaan namelijk veel gletsjergebieden open.

Lorenzo lost volledig op

In de Alpen vindt Lorenzo voorlopig zijn einde als weersysteem. De lucht wordt namelijk gedwongen te stijgen tegen de bergen van de Alpen. Hiedoor regent en sneeuwt het systeem voor de Zwitserse en Oostenrijkse noordkant helemaal uit. We noemen dit fenomeen ook wel een nordstau. De Italiaanse Alpen liggen juist in de neerslagschaduw en met veel zon en een fohnwind wordt het zaterdag in Bolzano bijvoorbeeld 21 graden.

Vroege opening skiseizoen door sneeuwval
Het is niet de eerste sneeuw die na de zomer in de Alpen valt. Begin september viel er in de bergen ook al lokaal een halve meter. Toen lag de sneeuwgrens wel hoger. Door deze vroege sneeuwval kon onder andere het skigebied van de Stubaier gletsjer al op 13 september open. Ook Solden kon dit jaar vroeger dan normaal open. Later deze maand gaan onder andere Kaprun en Laax open. De sneeuw is dus meer dan welkom.

Datum: vrijdag 4 oktober 2019, 11:06
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Duitsland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Holland, Oostenrijk, Overijssel, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry