Bijzondere orkaan

03/10
2019
Het gebeurt niet vaak dat een orkaan zo dichtbij Europa in de buurt komt, maar Lorenzo lukte dat wel. Dinsdag en woensdag trok Lorenzo met orkaankracht over de Azoren, met daar erg veel regen en wind, en inmiddels trekt de storm Ierland in. De restanten trekken het komende etmaal over ons land, maar veel stelt het allemaal niet meer voor. Toch is het best een bijzonder idee dat een toch wel historische ‘oud-orkaan’ over het land trekt.

Op 28 september 2019 schreef orkaan Lorenzo historie. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center, raasde er nooit eerder een orkaan met deze kracht (categorie 5) zo noordelijk én oostelijk op de Atlantische Oceaan. De weermodellen hadden allemaal veel moeite met zijn verwachte pad, maar dat hij nog met orkaankracht over de Azoren zou gaan trekken, was al snel duidelijk. Inmiddels flink afgezwakt, trok Lorenzo op 2 oktober met nog steeds gemiddelde windsnelheden van 145 kilometer per uur (categorie 1) en veel regen over de Portugese Archipel. Op het kleinste en meest noordelijke eiland Corvo werd een windstoot van 163 kilometer per uur gemeten. Het was de zwaarste ‘storm’ sinds 20 jaar op de Azoren.

Onzeker pad
De weg die de orkaan daarna af zou leggen, bleef nog lang onzeker. Er waren berekeningen die hem richting IJsland zouden laten trekken, maar er waren ook weermodellen die hem het vasteland van Europa op zouden laten trekken. Of dat nou via de Britse Eilanden of Frankrijk zou zijn, was ook nog onduidelijk. Maar inmiddels is ook dat duidelijk. Lorenzo trok noordwaarts en kwam daardoor boven steeds kouder zeewater uit, waarna hij relatief snel in kracht afnam.

Ierland
De kern van de inmiddels gewone depressie lag donderdag net ten westen van Ierland, maar de regen en het windveld wisten het vasteland al wel te bereiken. In de loop van donderdagmiddag kwam het vooral in de kustgebieden al tot een stormachtige wind, 8 Bft, met soms ook forse windstoten, terwijl het zwaarste windveld nog moest komen. Het Ierse weerbureau Met Éireann waarschuwde donderdag voor zware regenval, mogelijke overstromingen en vallende bomen.

Richting Nederland
Volgens de huidige berekeningen trekken de restanten vervolgens richting Engeland en bereiken daarna ons land. Extreem wordt bij ons echter niet verwacht. In Engeland kan het regionaal nog tot een storm komen, maar bij ons wordt nog hooguit een windkracht 6 aan zee verwacht. Ook valt van tijd tot tijd regen, bij ons op sommige plekken tot rond 10 millimeter. Eigenlijk dus niet veel anders meer dan een ‘normaal’ lagedrukgebied in deze tijd van het jaar.

Feitjes
Op het zwaarste moment kwam orkaan Lorenzo tot gemiddelde windsnelheden van 260 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten. De laagst gemeten kerndruk was 925 hPa. Het was bovendien de tweede categorie 5 orkaan van het seizoen op de Atlantische Oceaan tot nu toe, en de zesde zo zware storm op de Atlantische Oceaan in de afgelopen 4 jaar.

Datum: donderdag 3 oktober 2019, 16:54
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, IJsland, Ierland, Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry