Eremetaal voor actief dienende veteranen

27/09
2019
Volgens Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer vervagen de herinneringen aan de oorlog in Nederland. "En is onze vrijheid de werkelijkheid van alledag. Een werkelijkheid waar wij Nederlanders maar zelden vraagtekens bij plaatsen. Omdat vrijheid voor ons zo gewoon is.” Bauer zei dat vanmorgen ten overstaan van bijna 600 militairen. Zij kregen vanwege hun uitzending een Herinneringsmedaille Internationale Missies of namen een tolkenpenning in ontvangst voor hun optreden als vertaler.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer spreekt tot bijna 600 militairen.

Hoe anders is het met die vrijheid gesteld in het Iraakse Erbil, Malinese Gao of Afghaanse Kabul?

“Of in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, Juba in Zuid-Soedan en Damascus in Syrië” vroeg Bauer zich hardop af in de Ahoy in Rotterdam. “Een deel van deze aangetreden militairen heeft daar oorlog gezien, of de gevolgen daarvan.”

Archieffoto: Peshmerga worden getraind door een Nederlandse militair.

Irak

Bauer zoomde in op Irak waar Nederlandse militairen een rol vervulden bij de Capacity Building Mission Iraq. Met nog 7 landen trainde Nederland bijna 40.000 Peshmerga en Iraakse strijdkrachten. Daarnaast zijn bijna 10.000 individuele trainingen gegeven. “Dat is een significante bijdrage aan het verslaan van de terroristische organisatie ISIS. Noodzakelijk voor de opbouw van de veiligheid in de regio en onze eigen veiligheid”,  aldus de CDS, die toevoegde dat de Nederlandse bijdrage deuren opent voor dialoog, diplomatie en een veiligere toekomst.

De blauwe moskee in Mazar-e-Sharif. In deze Noord-Afghaanse plaats leveren Nederlandse militairen een bijdrage aan missie Resolute Support.

Afghanistan

Uiteraard bleef ook de inzet in het Afghaanse Mazar-e-Sharif en Kabul niet onbelicht. De Nederlandse krijgsmacht levert in dit land, naast Litouwen, de grootste bijdrage. In de huidige vorm, voor de NAVO-missie Resolute Support, al sinds 2015.

Bauer: “U vertegenwoordigt vele disciplines. En allemaal, direct en indirect, van meerwaarde om Afghanistan stap voor stap een stukje veiliger te maken.” Bovendien verzorgden Nederlanders vele gewonde Afghaanse special forces en een enkele keer een Afghaans kind.

Archieffoto: Deze kleine geeft een Nederlandse militair een boks tijdens een patrouille door het Malinese Gao.

Mali

“Hollandia, Hollandia, merci, merci!”, herhaalde Bauer het uitbundige geroep van vele kinderen in Mali. Dat compliment was voor de Long Range Reconnaissance Patrol Task Group, de laatste operationele eenheid van de missie MINUSMA, waarvoor Nederland sinds 1 mei geen troepen meer levert. De verkenners bleven volgens de CDS uiterst professioneel. Dit tot en met de laatste patrouille omdat de militairen begrepen hoe belangrijk het was het vertrouwen te winnen in hun netwerk van politiechefs en wijkoudsten."

Een deel van de vandaag gedecoreerde militairen.

Individueel

Ook militairen die een bijdrage leverden aan een andere VN-, Europese of internationale missies stonden aangetreden. Het gaat volgens Bauer om landen  waar de vrijheid al jaren broos is of de oorlog nog steeds gaande. “Landen die wankelen op het randje tussen stabiliteit en conflict. Niger, Oeganda, Tunesië, Ethiopië, Koeweit, Israël en de Palestijnse gebieden, Syrië, Zuid-Soedan. Maar ook op zee tijdens operaties Ocean Shield, Atalanta en Sea Guardian en recente missies in het verleden in Turkije en ISAF in Afghanistan.” Militairen waren er meestal individueel uitgezonden als adviseur, stafmedewerker, observeerder, tolk, trainer… “Midden in de operatie of ondersteunend daaraan. Maar altijd als onmisbare schakel in het geheel”, aldus Bauer.

Bijna 600 militairen, aangetreden in de Ahoy in Rotterdam.

Zonder taal geen communicatie

Hij roemde vandaag ook de militairen tolken, binnen Defensie een erkende nevenfunctie.

Bauer: “Onmisbaar voor onze operaties in missiegebieden. Zonder taal geen communicatie… geen wederzijds begrip. Oftewel, geen operatie op maat voor de bevolking die te lijden heeft onder het conflict. U bent als tolk de oren en ogen van de eenheid. U slaat een brug tussen eenheid en een andere cultuur. Deze kracht drukken wij in waardering uit met een tolkenpenning.”

De vrijheid in Nederland is 75 jaar geleden mogelijk gemaakt door de inzet van militairen van bevriende naties. Bauer:“Dankzij hen kunnen onze militairen nu iets terugdoen voor de vrijheid van anderen.”

Datum: vrijdag 27 september 2019, 11:53
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Damascus, Irak, Kabul, Koeweit, Litouwen, Mali, Niger, Palestijnse, Rotterdam, Soedan, Syri, Turkije, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry