Mediation naast rechtspraak, Kosten en doorlooptijden

17/11
2009
Mediation naast rechtspraak, Kosten en doorlooptijden

Den Haag, 18 november 2009 - Deze week verschijnt het Research Memorandum ‘Mediation naast rechtspraak: kosten en doorlooptijden’. Het Research Memorandum is het verslag van een onderzoek naar de economische kant van de nieuwe mogelijkheid om via de Rechtspraak naar mediation te verwijzen. Specifieke vragen waren welke gevolgen de invoering van deze verwijzingsmogelijkheid heeft voor de kosten van de gerechten en de doorlooptijden van zaken. Het onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek.

De gevolgen voor de kosten van de rechtbanken blijken beperkt. Enerzijds moeten de rechtbanken kosten maken om de verwijzingen te organiseren, anderzijds besparen zij kosten, omdat zij de zaak vaak niet verder (volledig) hoeven te behandelen, als de mediation tot volledige overeenstemming leidt. Als de gerechten meer zouden verwijzen naar mediation, zou het effect op de kosten voor de gerechten gunstiger kunnen uitvallen.

Zaken waarin is verwezen naar mediation duren langer dan soortgelijke zaken, waarbij niet is verwezen naar mediation. Het verschil in doorlooptijd is overigens sterk afhankelijk van het type zaak en de uitkomst van de mediation. Ook het moment van verwijzing naar mediation is relevant. Verwijzing voor de eerste zitting levert een aanzienlijk minder verlengend effect op dan latere verwijzing.
Het onderzoek gaat niet in op de oorzaken van deze langere doorlooptijden. Een essay van Frank van Tulder (adviseur wetenschappelijk onderzoek bij de Raad voor de rechtspraak) geeft wel aanwijzingen in welke richting die moeten worden gezocht. De langere doorlooptijd is niet zozeer het gevolg van de duur van het mediation-proces zelf, maar wel van de aansluiting tussen dat proces en de behandeling van de zaak bij het gerecht. Ook als een mediation tot volledige overeenstemming leidt, betekent dit nog niet in alle gevallen dat de procedure snel wordt stopgezet. Soms kijken partijen eerst nog de kat uit de boom, of een verdere gang naar de rechter inderdaad niet meer nodig is. De afsluiting van de zaak kan daarmee danig worden vertraagd: de zaak wordt pas later afgeboekt of de zaak wordt later alsnog voortgezet. En als de mediation niet tot volledige overeenstemming leidt, dan kan het vaak een tijdje duren voor de zaak weer door het gerecht wordt opgepakt.

Het Research Memorandum is ook digitaal te raadplegen op rechtspraak.nl.

Nadere informatie:
Raad voor de rechtspraak
Persvoorlichting
070-361 97 12

Datum: dinsdag 17 november 2009, 08:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry