Eerste herfststorm op komst?

26/09
2019
Het lijkt een onstuimig herfstweekend te worden, met de meeste regen en wind op zondag. Langs de kust kan het gaan stormen.

Hogedrukgebieden zijn momenteel niet in onze buurt te vinden. Misschien gebeurt dit pas medio volgende week. Tot die tijd zijn het oceaandepressies die het herfstweer naar hun hand zetten. Hierdoor gaat het aankomende weekend heel anders verlopen dan het vorige weekend. Zondag koerst een uitdiepende oceaandepressie via de Noordzee met als resultaat onstuimig weer. Het lijkt wel herfst ;-)

Wisselvallig
Deze donderdag passeerde al een oceaanstoring met regionaal regen van enige betekenis. Lokaal viel iets meer dan 10 millimeter water. In het noordwesten van Friesland, in Dongjum, viel - gemeten na middernacht - 12 millimeter, in Leiden is 11 millimeter regenwater gemeten. De wind is matig tot aan zee soms krachtig uit zuid tot zuidwest, en dit blijft voorlopig nog even zo.

Vanavond en komende nacht vallen in de kustprovincies wat buien. Dit heeft veel te maken met het nog (relatief) warme zeewater. Diep landinwaarts is het te fris voor buiigheid. Het wordt in de nacht naar vrijdag een graad of 11, aan zee 14 of 15 graden. Verder zijn er opklaringen en dat is ook het weerbeeld voor morgen, vrijdag. De zon laat zich af en toe zien, met de meeste uren zonneschijn in het zuidoosten. In de kustprovincies vallen ook overdag (de meeste) buien. Het wordt 17 tot 20 graden.

Voor zaterdag is er weinig verandering te verwachten. Dus: nu en dan zon, maar ook enkele buien. Het wordt een graad of 18. De meeste en pittigste buien worden wederom voor de kustprovincies verwacht. In het noorden is er kans op onweer. Misschien doet de wind er al een schepje bovenop. Het natste en onstuimigste weekendweer staat gepland voor zondag, zoals de weerkaarten er nu bij liggen.

Uitdiepende oceaandepressie = onstuimige zondag
De weerkaart voor zaterdag laat een groot lagedrukgebied zien dat uit meer kernen, kleinere depressies, bestaat. Een ervan wordt 'onze' storm van zondag. Op de kaart van zaterdag zie je hem al klaarliggen. Met de zuidwestelijke hoogtestroming, de straalstroom, snelt deze depressie zondag naar de Noordzee. De regenfronten bereiken geheel Nederland, maar de grootste regensommen worden voor het noorden en noordwesten verwacht, lokaal valt overdag meer dan 15 millimeter regenwater. Op de Noordzee diept de depressie verder uit, ofwel de druk in de kern daalt, zodat de luchtdrukverschillen over een bepaalde afstand nog wat groter worden en dit betekent nog wat meer wind dan zaterdag. Dit is goed te zien aan de isobaren (lijnen die dezelfde luchtdruk met elkaar verbinden) die elkaar naderen. Hoe dichter de isobaren bij elkaar komen, des te meer wind er hier staat.

Windpluim Den Helder
Het venijn zit hem in de staart, want net aan de zuidwestkant van het lagedrukgebied is de meeste wind te verwachten. In de pluim zien we dat er voor het weerstation Den Helder, De Kooy, 7 tot 8 Beaufort wordt berekend, met de hoogste windpieken rond 14 uur. Maar de hoofdberekening laat in de kaart het zwaarste windveld vooral rond 20 uur zien in het noordwestelijk kustgebied. Enkele lijntjes in de pluim pieken bij 9 Bft ofwel stormkracht. De windvlagen kunnen meer dan 100 km/u worden. Hoe verder van de depressie af, des te minder wind. In het zuiden, oosten en zuidoosten zoals Overijssel en Limburg zal het dan ook minder spoken dan elders. Wel kunnen er (zware) windvlagen in en bij buien voorkomen. Bij dit alles wordt het een graad of 18 maximaal.

Maandag zwakt de wind af en draait naar noordwest. Dit gebeurt in en bij een uitloper van hoge luchtdruk. Vanaf zee volgen nog wel wat buien en de temperatuur levert iets in. De hoge luchtdruk trekt hierna snel weg. Dinsdag komt vermoedelijk een volgende (rand)storing naar het land. De isobaren knijpen dan vooral boven Frankrijk en Duitsland. Als dit exact zo uitkomt, dan gaat het bij ons flink regenen maar niet hard waaien.

Ex-Lorenzo brengt droog en kalm weer?
De weerkaarten voor de dagen hierna laten Lorenzo zien. Hij is nu nog een grote orkaan aan de andere kant van de oceaan, volgende week is Lorenzo een ex-orkaan bij West-Europa. Hij blijft ten westen van ons en stuwt aan zijn oostflank een hoeveelheid warme lucht noordwaarts, zodat zich een hogedrukgebied opbouwt. En in onze omgeving, zij het wel tijdelijk...Wanneer dit precies zo gaat, wordt het bij ons droog en rustig herfstweer met frissere nachten. In de pluim zien we dat het geen langdurige periode met droog en rustig oktoberweer wordt. Het hogedrukgebied lijkt later volgende week, op vrijdag, alweer weg te schuiven. De middagtemperaturen bewegen zich tussen veelal 15 en 20 graden.

Bron: MeteoGroup.

Datum: donderdag 26 september 2019, 16:09
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Den Helder, Duitsland, Frankrijk, Friesland, Leiden, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry