Weekoverzicht Defensieoperaties

25/09
2019
Militairen keerden terug nadat zij van 11 tot en met 20 september noodhulp verleenden op de Bahama’s. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 18 tot en met 24 september.

Niger

7 marechaussees zijn in het West-Afrikaanse Niger begonnen met het opleiden van mobiele grensteams. Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en Eucap Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali.

Caribisch gebied

Het mariniersdetachement op Sint Maarten ondersteunde bij voorbereidingen op  passage van orkaan Jerry. Ook is een bijstandsverzoek gedaan voor militairen om op Sint Maarten te helpen bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid na tropische storm Karen.

Zr. Ms. Groningen redde 6 Venezolaanse vissers ten noorden van Bonaire. Hun bootje was al meer dan 2 weken stuurloos. De Groningen voert als stationsschip in het Caribisch gebied drugsbestrijdingsoperaties uit en verleent hulp bij humanitaire rampen en crises.

Litouwen

Ter ere van de 100-jarige heroprichting van Litouwen namen Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence (eFP) deel aan een 3-daagse paardrijrit. Het uitdagende parcours, dwars door het land, besloeg 150 kilometer. De eFP Battlegroep ontving ook de president van Litouwen. Met erewacht en demonstratie leverden de Nederlanders een bijdrage aan dit hoge bezoek.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de eFP. Deze NAVO-aanwezigheid onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Afghanistan

2 Nederlandse genderadviseurs namen deel aan een conferentie op het NAVO-hoofdkwartier in Kabul. Thema: de meerwaarde van vrouwen in militaire operaties.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten.

Irak

21 cursisten slaagden voor de Advanced Instructor Course. Nederlandse trainers in Irak ondersteunden het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Ook bij Erbil geven Nederlanders trainingen in samenwerking met partnerlanden.

2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.

Lopende operaties buitenland:

Een groot gedeelte van het missiematerieel in Mali is al terug in Nederland. Het overgebleven materieel wordt de komende maanden getransporteerd. Nederland beëindigde op 1 mei de deelname aan Minusma met de Long Range Recce Patrol Task Group. Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van Resolute Support maakt de eenheid met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die tot doel hebben het vredesproces te bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC. Multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk neemt deel aan de Standing NATO Maritime Group1, een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. De SNMG1 opereert voornamelijk in en rondom het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Beveiligingsteam van het Korps Mariniers (vessel protection detachments - VPD) beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig op.
Operaties/acties binnenland:

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 40 explosieven. De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Momenteel gebeurt dit met Belgische F-16’s. 20 militairen leveren aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum. Dit gebeurt vanwege de verhuizing van Amerikaanse materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt naar verwachting tot 1 juli 2020. Defensie helpt 3 maanden lang bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid bij de KIA-gevangenis op Aruba. Hiervoor werpen ze onder meer prikkeldraadversperringen op.

Datum: woensdag 25 september 2019, 12:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Aruba, Bagdad, Brunssum, Friesland, Groningen, Irak, Kabul, Leeuwarden, Limburg, Litouwen, Mali, Niger, Polen, Qatar, Schinnen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry