Militaire noodhulpverlening na orkaanvernielingen op Bahama’s afgerond

23/09
2019
De Nederlandse militairen zijn vanmorgen aangekomen op Curaçao na het bieden van noodhulp voor operatie Disaster Relief Abaco op de Bahama’s. Commandeur Ad van de Sande, Commandant Netherlands Maritime Force (NLMARFOR), kijkt terug op een geslaagde missie: “We zijn de katalysator geweest die de hulp op gang heeft gebracht.”

Levensmiddelen en water voor de bevolking.

Totaal 550 Nederlandse, 50 Duitse en eenzelfde aantal Franse militairen verleenden van 11 tot en met 20 september noodhulp op Abaco na de vernielingen door Dorian. De orkaan trok begin deze maand met windsnelheden van bijna 300 kilometer per uur over het Bahamaanse eiland.  De krijgsmacht schoot te hulp. Militairen verspreidden zich als een olievlek over het eiland. 

Commandeur Ad van de Sande: "We zijn de katalysator geweest die de hulp op gang heeft gebracht."

Duizenden kilo’s hulpgoederen

Ze bouwden onder meer een dam, repareerden aggregaten of zorgden voor medische ondersteuning. De handen gingen behoorlijk uit de mouwen en uiteindelijk wisten de militairen 150 projecten af te ronden. Op het hoogtepunt waren er 280 mannen en vrouwen die over 42 voertuigen, zowel  kleine als zwaardere, konden beschikken.

De militairen verdeelden 30.000 liter water en 30.000 kilo aan basisnoodgoederen. Omdat na de storm veel locaties onbereikbaar waren, kwam de luchtmacht daar in actie. Militairen voerden 2 medische evacuaties uit, transporteerden via de lucht 5.000 liter brandstof, 3.500 kilo aan hulpgoederen en 2.000 kilo aan spullen van internationale (hulp)organisaties.

Materieeltransport per landingsvaartuig.

Onderwaterverkenning

Amfibisch transportschip Zr.Ms. Johan de Witt fungeerde als hoofdkwartier voor de operatie en zette landingsvaartuigen in. Hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Snellius bleek ook onmisbaar. Zo transporteerde het niet alleen 160 kuub aan goederen, maar voerde de bemanning tevens onderwatermetingen uit. Zo werd voor varend verkeer de beste route naar de wal gevonden.

30.000 liter water is er door Nederlandse militairen verstrekt.

Katalysator

Op 8 mijl uit de kust coördineerde Van de Sande de hulpverlening vanaf de  Johan de Witt en zorgde voor logistieke ondersteuning. Ook gaf hij zijn ondercommandanten onder mission command vrijheid van handelen mee.

“Over het hele eiland is onze hulp zichtbaar geworden”, vertelt hij. “De lokale autoriteiten waren zo onder de indruk van de chaos, dat ze zelf nog niet echt in actie konden komen. De hulporganisaties hadden wel de spullen, maar niet de mensen om aan de slag te gaan. We ondersteunden de lokale autoriteiten met alles wat we hadden, in samenwerking met internationale hulporganisaties. We zijn de katalysator geweest die de hulp op gang heeft gebracht.”

Indrukwekkend

Bij het afscheid in Marsh Harbour roemde minister Public Service and National Insurance Brensil Dennis Rolle de militairen. Dit vanwege hun snelheid van werken, de samenwerking met de lokale autoriteiten en de energie die ze met zich meebrachten. “Zonder jullie hulp hadden we het waarschijnlijk niet gekund.”

Philip Upson van hulporganisatie UN OCHA sluit zich daarbij aan: “De hoeveelheid taken die jullie oppakten, de flexibiliteit die de troepen op het eiland hebben laten zien. Het is echt indrukwekkend.”

Op Curaçao is het tijd voor onderhoud voor Zr.Ms. Johan de Witt en Zr .Ms. Snellius. Tevens worden de schepen opnieuw bevoorraad, gaan er voertuigen van boord en vliegt een deel van de bemanning terug naar Nederland.

Datum: maandag 23 september 2019, 13:51
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry