Ambassadeurs springen ter nagedachtenis aan Market Garden (video)

20/09
2019
De ambassadeurs van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Polen maakten gisteren een tandemsprong ter ere van de militairen die in 1944 streden tijdens Market Garden. Ook burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem en de 98-jarige Amerikaanse veteraan Thomas M. Rice sprongen boven het historische luchtlandingsterrein in het Gelderse Groesbeek.

De Britse ambassadeur Peter Wilson vond het ontzettend eng. Maar hij dwong zichzelf om te denken aan de militairen van toen, voor wie het gevaar pas echt begon ná de sprong. "Ik dacht: wat stelt dit voor in vergelijking met die jongens van rond de 20 die tussen de vijanden terechtkwamen?"

Burgemeester Marcouch kon zich niet voorstellen hoe het geweest moest zijn: “Ik heb kunnen genieten van het prachtige uitzicht. Zij wisten dat lang niet iedereen zou overleven. Onvoorstelbaar!"

Download deze video

MP4-video

Video | 20-09-2019 | 2:20 | mp4 | 28,3 MB

Herdenkingen

Afgelopen woensdag sprongen al zo’n 1.000 parachutisten ter nagedachtenis aan de operatie. En ook vandaag, morgen en overmorgen vinden er verschillende, publieksevenementen plaats. Met name de herdenking van zaterdag kan op veel belangstelling rekenen. Deze wordt live uitgezonden door de NOS en er zijn vele hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Maar ook de rivieroversteek van Poolse militairen bij Driel is noemenswaardig. Daarmee eren de Polen hun voorgangers die met die riskante tocht ingesloten Engelsen wisten te redden.

Market Garden

De geallieerde operatie Market Garden begon 75 jaar geleden op 17 september 1944. Het doel van de grootschalige luchtlandingsoperatie was het verkorten van de oorlog. Door met een bliksemactie een doorgang te forceren naar het Ruhrgebied, zou nog voor de winter het industriële hart van Duitsland zijn veroverd en daarmee de oorlog beslecht.

Het bleek een dure misrekening, die niet alleen direct maar ook indirect vele levens kostte van militairen en burgers. Zo liet veldmaarschalk Bernhard  Montgomery vanwege Market Garden na om Zeeland snel te bezetten. De toegang naar de haven van Antwerpen moest hierdoor in een moeizame Slag om de Schelde worden bevochten. Ook kregen de Duitsers hierdoor de tijd om het Ardennenoffensief voor te bereiden.

Hongerwinter

Tijdens Market Garden landden ruim 35.000 geallieerden bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Het 30e Britse Legerkorps rukte op over de weg vanuit België. Market Garden mislukte omdat de geallieerden de Rijnbrug bij Arnhem niet op de Duitsers konden veroveren, het bekende ‘a bridge to far’.

Uiteindelijk leidde de mislukking tot een vertraging voor de geallieerde opmars van een half jaar. Het noorden en westen van Nederland bleven bezet en kregen zodoende de ijskoude Oorlogswinter van 1944 te verduren.

Datum: vrijdag 20 september 2019, 10:25
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Duitsland, Eindhoven, Gelderland, Groesbeek, Nijmegen, Noord-Brabant, Polen, Verenigd Koninkrijk, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry