Eerste sneeuw van het nieuwe seizoen

19/09
2019
De eerste sneeuw is gevallen. Zowel in delen van Scandinavië als in delen van Rusland. Een week geleden al viel er in de Alpen verse sneeuw, nu komt het winterseizoen ook in het noorden van Europa naderbij.

Scandinavische sneeuw
De afgelopen week viel er op diverse plakken in Scandinavië sneeuw. Zoals gisteren, woensdag, in Lapland. De Uuttiset-krant meldde dat het geen verrassing was voor de rendierherders. Er viel een paar centimeter en dat smelt nu waarschijnlijk ook weer snel weg. Het duurt even voordat de sneeuw ook echt blijft liggen. Ook in de veel zuidelijker gelegen regio Dalarna is er sneeuw gemeld, net zoals het westen van Noorwegen. Dus, de zomer is in het noorden van Europa nu echt helemaal voorbij.

In West-Noorwegen viel de meeste sneeuw afgelopen weekeinde. En dat ging met nogal veel bombarie gepaard. Het waaide er dermate hard bij dat de waarlijke sneeuwstorm leidde tot omgevallen bomen en omgevallen elektriciteitspalen. In lagergelegen gebied hebben regen en wind veel schade gebracht aan appelboomgaarden. Bovendien viel er zoveel regen dat de Surna-rivier buiten zijn oevers is getreden, daarbij 100 schapen meeslepend. Aan de kust verhinderde de storm het aanleggen van de bekende boot ‘de Hurtigruten’. Het was gewoonweg te gevaarlijk.

IJshotel
Geleidelijk begint in het noorden van Zweden, bij Jukkasjärvi ook weer de aanloop naar de jaarlijkse bouw van het ijshotel. Midden-november ligt er genoeg sneeuw en ijs om kunstenaars aan het bouwen te laten gaan. Het wordt ook dit jaar weer en spektakelstuk, zoals te lezen valt op de website van lonelyplanet. Alle sneeuw en ijs moet nog worden gevormd, door de natuur, maar de datum van de opening staat al klaar: 13 december.

Rusland
Op de bijgevoegde kaart valt te zien wat er vanaf afgelopen dinsdag gemeld is aan sneeuw op het noordelijk halfrond. Opvallend zijn de stukken in het zuidwesten van Noorwegen, het noordwesten van Zweden en de plukken sneeuw helemaal in het oosten van Rusland. Die Siberische sneeuw ligt voor op schema. Oftewel, normaal valt er in deze fase van september nog geen sneeuw daar. Gemiddeld gesproken komt het in die hoek tot sneeuwval vanaf eind september/begin oktober. In de regio bij Bratsk kwam de sneeuw niet rustig uit de lucht vallen, maar viel bij een heuse sneeuwstorm.

Siberië staat bekend om zijn pittige winters. Niet eens zozeer vanwege de sneeuw, maar vooral vanwege de kou. Gedurende de wintermaanden ligt er vaak een hogedrukgebied dat het kalm maar wel dik vriezend houdt. In het oosten van Siberië zijn er invloeden van het zeewater en valt er wel geregeld sneeuw. Omjakon is een bekende Oost-Siberische stad met een zeer zwaar klimaat. Daar is het in januari gemiddeld 45 graden onder nul.

Winterverwachting
De eerste sneeuw van het aankomende winterseizoen zegt nog niets over hoe de winter er in Europa uit gaat zien. Wel zullen we ons geleidelijk gaan bezighouden met het opstellen van de winterverwachting voor Nederland. Zodra we daarmee uitgepuzzeld zijn, laten we het natuurlijk weten.

Bron: MeteoGroup, Schneedecke.de, Uutiset, newsinenglish.no.

Datum: donderdag 19 september 2019, 13:57
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Noorwegen, Rusland, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry