Weekoverzicht Defensieoperaties

18/09
2019
Honderden Nederlandse militairen arriveerden aan boord van Zr. Ms Snellius en Zr. Ms. Johan de Witt op de Bahama’s. Zij verleenden noodhulp na de passage van orkaan Dorian. Per helikopter werden direct militairen afgezet bij een ziekenhuis en de haven op het eiland Abaco. Zij stemden met lokale autoriteiten en internationale hulporganisaties af waar de nood het hoogst was. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 11 september tot en met 17 september.

Een Cougar-transporthelikopters levert brandstof af op een plek die is afgesneden van de buitenwereld.

Na een 1e inventarisatie gingen de schouders eronder. Opruimen en de bouw van noodtenten hadden de 1e prioriteit. Voordat dat kon gebeuren, brachten specialisten van het hydrografisch opnemingsvaartuig Snellius de bodem van de haven in kaart. Dit om ervoor te zorgen dat de noodhulpmiddelen, bouwmaterialen, voertuigen en mensen veilig aan wal kon worden gezet.

Militairen gaan huizen langs om te zien waar er behoefte is aan medische zorg.

Vrijdag brachten 2 Cougar-transporthelikopters zeker 450 kilo rijst, 1.000 liter water, 150 kilo zeep en 3.300 liter brandstof naar plekken die onbereikbaar waren over de weg. Met de tientallen meegenomen rollen dakbedekking kunnen de slachtoffers tijdelijke beschutting improviseren

Beeld: Genisten bouwen een tijdelijke brug ter vervanging van een weggeslagen wateroverspanning.

Later de week begonnen genisten, samen met bewoners, aan de bouw van een tijdelijke brug. Die vervangt een weggeslagen wateroverspanning en zorgt ervoor dat duizenden mensen weer over de weg bereikbaar zijn voor noodhulp.

Het zijn slechts een paar voorbeelden van de grote inzet die de Nederlandse militairen daar ook de komende dagen nog leveren.

Zuid-Soedan

Nederland beëindigde afgelopen vrijdag de bijdrage aan VN-missie UNMISS in Zuid-Soedan. De missie eindigde formeel al op 1 september. 2 stafofficieren bleven echter langer om de overdracht van werkzaamheden te vergemakkelijken. 

Nederlandse militairen en politiemensen leverden sinds het begin van de deelname in 2011 een waardevolle bijdrage op het gebied van inlichtingen, civiel-militaire samenwerking, juridische zaken en logistiek. De Nederlandse UNMISS-bijdrage was gericht op ondersteuning van andere Nederlandse inspanningen in het land: vredesopbouw, veiligheid en ontwikkeling. Zo heeft Nederland gepleit voor betere bescherming van burgers buiten de VN-kampen.

Prinsjesdag

Defensie leverde tijdens Prinsjesdag observatie- en EOD-capaciteit op verzoek van de burgemeester van Den Haag.

Majoor Aleks, commandant Forward Support Element Mirage Detachement 25, droeg zondag het commando over Dutch Camp 1 en 3 over aan ranggenoot Ad. Dit gebeurde op vliegbasis Al Minhad in de Verenigde Arabische Emiraten. Het detachement heeft naast de commandant een adjudant vanuit de marine en 2 onderofficieren van Vliegbasis Eindhoven. Zij zijn daar voor ruim 4 maanden gestationeerd.

Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments van het Korps Mariniers. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op.

Lopende operaties buitenland:

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence (eFP). Deze NAVO-aanwezigheid onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen. Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten. Een groot gedeelte van het missiematerieel in Mali is al op transport gezet naar Nederland. Het overgebleven materieel wordt de komende maanden getransporteerd. Nederland beëindigde op 1 mei de deelname aan Minusma. Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en Eucap Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali. Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van Resolute Support maakt de eenheid met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC. Multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk neemt deel aan de Standing NATO Maritime Group1, een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. De SNMG1 opereert voornamelijk in en rondom het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Beveiligingsteam van het Korps Mariniers (vessel protection detachments - VPD) beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. De Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit. Defensie maakte deze week bekend dat het schip op 26 augustus bijna 400 kilo drugs onderschepte. De Groningen verleent ook hulp bij humanitaire rampen en crises.
Operaties/acties binnenland

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 50 explosieven. De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Momenteel gebeurt dit met Nederlandse vanaf Vliegbasis Volkel. 20 militairen leverden aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum. Dit gebeurt vanwege de verhuizing van Amerikaanse materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt naar verwachting tot 01 juli 2020. Defensie helpt 3 maanden lang bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid bij de KIA-gevangenis op Aruba. Hiervoor werpen ze onder meer prikkeldraadversperringen op.

Datum: woensdag 18 september 2019, 12:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Aruba, Brunssum, Eindhoven, Friesland, Groningen, Huizen, Irak, Kabul, Kampen, Leeuwarden, Limburg, Litouwen, Mali, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Polen, Qatar, Schinnen, Soedan, Verenigde Arabische Emiraten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry