Dagelijks wat zonniger en warmer

17/09
2019
De zon schijnt de komende week iedere dag wat vaker en de wind neemt geleidelijk af. Ook gaan de maximumtemperaturen omhoog, vooral in het weekend, met zowel op zaterdag als op zondag regionaal zomerse waarden van of zelfs boven 25 graden.

Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden beweegt de komende dagen steeds wat verder onze kant op en komt vanaf vrijdag met de kern precies boven ons land te liggen. De wind draait dan van het noordwesten naar het oosten en later zuiden, waarmee steeds warmere lucht vanuit zuidelijk Europa ons land binnen sijpelt.

Koude nacht
Dinsdagavond ligt de kern van het hogedrukgebied nog precies boven Ierland, maar schuift gedurende de nacht naar woensdag al iets oostwaarts, tot boven Engeland. De wind neemt bij ons dan wat af en draait tijdelijk naar het noorden. Het klaart op en met weinig wind koelt het landinwaarts af tot een graad of 6. In het zuidoosten van het land kan het zelfs nog iets kouder worden, met daar een graad of 4 en aan de grond mogelijk de eerste nachtvorst van dit najaar. Aan de kust is het een stuk minder koud, met daar een graad of 12.

Mondjesmaat
Woensdag verplaatst het hogedrukgebied zich nauwelijks en wordt met een zwakke tot aan zee nog hooguit matige noordwestenwind nog frisse lucht bij ons aangevoerd. We starten in de vroege ochtend natuurlijk al koud en het warmt in de loop van de dag maar mondjesmaat op tot maximaal 14 graden langs de noordkust en 17 graden in de zuidelijke provincies. Met die noordwestelijke wind worden ook wolkenvelden vanaf de Noordzee aangevoerd, maar daar tussendoor laat ook de zon zich geregeld zien en het is droog.

Kern boven het land
Ook donderdag verandert er weinig, al wordt het wel weer een graadje warmer. Vanaf vrijdag gaat het kwik nog verder omhoog. De kern van het hogedrukgebied ligt dan pal boven Nederland en de wind klapt gedurende de dag dan om naar het oosten. Droge en relatief warme lucht vanaf het vasteland stroomt vanuit die hoek onze omgeving in en dat resulteert in flink wat zonneschijn en hogere maximumtemperaturen. Vooral in het zuiden warmt het dan al op tot in de 20 graden, lokaal tot 22 graden. In de rest van het land blijft het kwik nog iets onder die twintig graden, met maximaal 18 of 19 graden.

Zonnig en warm weekend
Zaterdag trekt het hogedrukgebied door richting Duitsland en Polen, waardoor de wind bij ons naar het zuidoosten en later zuiden draait. De aangevoerde lucht wordt nog warmer en met volop zonneschijn wordt het zaterdag dan 20 tot 25 graden, en zondag 21 tot 27 graden.

Datum: dinsdag 17 september 2019, 14:06
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Ierland, Polen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry