Mariniers toeterend met voedsel door getroffen Abaco

16/09
2019
Toeterend door de straten deelden de mariniers zondag voedsel uit aan de inwoners van Murphy’s Town. De sporen van orkaan Dorian zijn ook daar zichtbaar en voelbaar.

Mariniers deelden niet alleen water, rijst en koekjes, maar ook tandenborstels uit.

Met 2 volgepropte MB-terreinwagens vol met goederen als water, rijst, koekjes, maar ook tandenborstels. Dat is hoe de mariniers zondag de inwoners van Abaco te hulp schoten. Overal in Murphy’s Town liggen er huizen in puin. Maar door het geluid van de claxon verschijnen er gezichten in de immense chaos.

Antonio Davis raakte ook gewond aan zijn arm.

Schuilen in de badkamer

Zoals die van Antonio Davis. Hij maakte meerdere stormen mee op het eiland, maar nog nooit een orkaan als Dorian. “Het leek wel of Dorian mijn huis optilde. Ik schuilde met mijn kinderen in de badkamer. Gelukkig hebben we het overleefd. Maar… mijn dak ligt nu open. Mijn volledige huis is verwoest.”

Dat niet alleen: hij raakte ook gewond aan zijn arm. Niet ernstig, maar de plek is gezwollen. Zijn arm wordt vakkundig ontsmet en verbonden door een marinier, die daarna het water en voedsel in zijn huis zet. “Dit geeft hoop”, besluit Davis.

Stroom voor het mortuarium

Noodhulp bestaat niet alleen uit het uitdelen van noodgoederen, maar ook uit het repareren van voorzieningen. Iets waar de technische dienst van Zr. Ms. Johan de Witt zich al te graag voor inzet. Normaal vind je de technici vooral in de machinekamer van het schip; nu klussen ze er op los aan land. Ze zorgden eerder voor elektriciteit in het hospitaal en het overheidsgebouw en voor koeling in het mortuarium van Abaco. Ook gingen ze aan de slag met meetapparatuur, om te checken of het echt veilig was om de met elektriciteitsleidingen bezaaide straten te betreden.

“Wij Bob-de-Bouweren er op los. Vandaag bij de brandstoftank”, vertelt sergeant-majoor Cees Zwaal van de technische dienst. Een van de depots voor dieselolie is lek. Zeker 40 kuub brandstof loopt in de stenen bak die de tank omringt. De technische heren gebruiken een elektrische pomp om de diesel weg te pompen naar een andere opslag. Daarna kunnen ze het lek dichten. “Dat pompen gaat ongeveer een dag duren”, aldus Cees. “Zo behouden we de brandstof en beperken we de milieuschade.”

En verder?

De medici van de krijgsmacht helpen niet alleen in het lokale hospitaal. Ze hebben ook een Role1 ontplooid. Deze medische post voor eerste hulp staat op de militaire commandopost in de haven van Marsh Harbour. Daarnaast is er op verschillende locaties gepatrouilleerd waar de militairen nog niet eerder waren geweest. Op 4 locaties hadden mensen direct behoefte aan goederen. Voorraden die daar de komende dagen naartoe worden gebracht. Ook werden er wegen vrij gemaakt zodat de inwoners van Abaco weer van A naar B kunnen.

Datum: maandag 16 september 2019, 11:16
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Groningen, Huizen, Leek, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry