Visser viert vrijheid met de veteranen van Market Garden

16/09
2019
Staatssecretaris Barbara Visser was zaterdag én zondag in Veghel en Eerde voor diverse activiteiten rond operatie Market Garden. Ze sprak zaterdag uitgebreid met veteranen, reed mee in een oude Amerikaanse Dodge WC56 stafauto en opende het zogenoemde basecamp.

Staatssecretaris Visser in gesprek met de 94-jarige Raymond Wallace van de 82nd Airborne.

Een van de aanwezige veteranen was de Britse major Edwin Hunt die destijds in Nederland diende. "Major Hunt vertelde me dat hij samen met luitenant Lambrechtsen van Ritthem verantwoordelijk was voor de bouw van de langste Bailey brug van de Tweede Wereldoorlog. Die lag over de Maas bij Gennep. Major Hunt sprak overigens nog een aardig woordje Nederlands en was zeer te spreken over de warme ontvangst van de Nederlanders.”

Staatssecretaris Visser stapte in een oude stafauto en reed mee naar basecamp.

Oude voertuigen

Zaterdagmorgen rond 9 uur vertrok er vanuit Leopoldsburg in België een stoet van rond de 400 oude voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Zij legden dezelfde route af zoals de Engelse voertuigen van het 30e Legerkorps destijds deden, toen ze optrokken richting Arnhem. In dit geval stopt de tocht voor een week op het Basecamp Vlagheide voor het publiek.

Staatssecretaris Visser stapte aan het einde van de stoet in en reed mee naar het basecamp in Vlagheide. Daar landden op 17 september 1944 tijdens Operatie Market Garden de eerste geallieerden. Ze opende daar met burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad en een vertegenwoordiger van de Britse ambassade het kampement officieel. Dat deden zij door de Amerikaanse, Nederlandse en Britse vlag te hijsen. Aansluitend volgde een wandeling over het kamp, waar dit deel van de bevrijding door re-enactors wordt nagespeeld. Zondagavond was Visser terug in het basecamp voor het Victory Dinner dat als eerbetoon aan de veteranen wordt georganiseerd door de CEO van Jumbo supermarkten Frits van Eerd. Bij het diner waren een 20-tal veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en veteranen uit recentere conflicten.

Basecamp DZA Vlagheide is nog tot en met zaterdag 21 september geopend.

Datum: maandag 16 september 2019, 14:30
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Gelderland, Gennep, Limburg, Noord-Brabant, Veghel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry