Flink frisser na warm weekend

14/09
2019
Na een vrij zonnig en warm weekend gaan de temperaturen komende week naar beneden. Het wordt niet warmer dan 16 tot 18 graden en daarmee is het iets koeler dan het langjarig gemiddelde. Ook de nachten worden frisser met in het binnenland regelmatig minima rond of zelfs onder 5 graden en kans op vorst aan de grond. Vanaf vrijdag zoekt de wind naar verwachting een zuidelijke richting op en wordt het weer ruim 20 graden.

Dit weekend heeft het weer nazomerse trekjes, maar we begonnen vandaag nog wel fris met wat mist regionaal en temperatuur in het binnenland rond een graad of 5. Lokaal was het nog wat kouder met op KNMI-weerstation Hupsel een minimum van 3,5 graden. Officieus kwam een weeramateur in het Drentse Holsloot op 3,2 graden uit en ook meerdere weerstations die MeteoGroup beheert, hadden circa 3 graden in de weerhut, Nunspeet zelfs 2 graden. Aan de grond lag de temperatuur maar iets boven nul.

Vanmiddag wordt het bij veel zon warm met 20 graden in het noorden en 23 graden in Limburg, Brabant en Zeeuws-Vlaanderen. In het Waddengebied blijft het kwik steken op 18 of 19 graden. Vooral in het noordoosten komen stapelwolken voor en verder trekt er wat sluierbewolking over het land, waar de zon doorheen schijnt. De overwegend (zuid)oostenwind is slechts zwak tot matig. Wie van plan is te gaan barbecueƫn kan beter een zomerjas bij de hand houden, want het koelt vanavond snel af.

Morgen warmer, noorden bewolkt en wat regen
Vannacht is het helder bij minima tussen 5 en 10 graden. Pal aan zee is het zachter met 11 tot 14 graden. Morgen start zonnig en de temperatuur loopt snel op. In de middag wordt het in het zuidoosten plaatselijk zomers warm met 25 graden, volop nazomer dus! Verder naar het noorden is het ook aangenaam met 21 tot 24 graden.

In de Kop van Noord-Holland, Friesland, Groningen en het Waddengebied valt de zondag tegen. Nadat in de (vroege) ochtend de dag met zon begint, neemt voor het middaguur de bewolking al toe en eind van de middag kan zelfs wat regen vallen. De bewolking en regen horen bij een koufront dat geleidelijk naar het zuiden beweegt. Daardoor neemt in de loop van de middag ook in de Randstad, het midden en oosten de bewolking toe. In het noorden wordt het met 19 of 20 graden minder warm dan elders. De wind draait in de loop van de dag naar het westen tot zuidwesten en trekt vooral in het noorden aan, op de Wadden naar een windkracht 5. Daar is de zaterdag dus duidelijk de mooiste dag van het weekend voor buienactiviteiten.

Koufront brengt koelere lucht
Maandag trekt het koufront over het land en is het bewolkt met enkele lichte buien. In het noorden komt in de loop van de dag de zon tevoorschijn en wordt het droger. Met 17 graden in het noorden en lokaal 20 in het zuiden is het minder warm dan dit weekend.

De dagen daarna bevindt Nederland zich in een frisse noordwestelijke stroming. Boven de Britse Eilanden ligt een krachtig hogedrukgebied en storingen voelen zich thuis boven Scandinaviƫ. Nederland heeft dan en mix van zon en wolkenvelden. In het noordoosten is de hele week de kans op een lichte bui of wat regen het grootst. Het zuidwesten houdt het zo goed als droog met daar ook wat meer ruimte voor de zon. De maxima liggen tot en met donderdag tussen 16 graden in het noorden en 18 graden in het zuiden. De nachten verlopen fris. Aan zee en onder de bewolking is het een graad of 10, maar tijdens opklaringen kan het sterk afkoelen naar 2 tot 5 graden. Het is niet uitgesloten dat het kwik aan de grond iets onder het vriespunt daalt en gemiddeld gezien gebeurt dit ook voor het eerst half september.

Komt de nazomer terug?
Het hogedrukgebied trekt vanaf vrijdag naar het oosten en komt boven en later ten oosten van ons land te liggen. Het wordt vrij zonnig, droog en warm nazomerweer met vrijdag en zaterdag temperaturen tussen 20 en 25 graden. Vanaf zondag wordt het behoorlijk onzeker. Een oceaandepressie komt mogelijk richting Europa en zou het hogedrukgebied kunnen verdrijven. Als dat gebeurt wordt het herfstachtig. Blijft de depressie verder bij ons uit de buurt, dan houden we nog wat langer hogedrukinvloeden en zou het zelfs nog wat warmer kunnen worden met op grote schaal zomerse temperaturen.

Bron: Jordi Huirne, MeteoGroup.

Datum: zaterdag 14 september 2019, 15:05
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Nunspeet

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry