Duizenden liters water en brandstof naar de onbereikbare plekken van Abaco

14/09
2019
300 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht heeft vrijdag met twee Cougars Abaco en omliggende eilanden in de Bahama’s afgevlogen om noodgoederen te leveren op plekken waar voertuigen moeilijk kunnen komen.

Brandstof en andere hulpgoederen worden door middel van een sling-load onder de Cougar naar afgelegen gebieden gevlogen waar de nood het hoogst is.

Met de helikopters transporteerde de luchtmacht, met hulp van de mariniers, zeker 450 kilo rijst en 1000 liter water voor de primaire levensbehoeften. Ook aan hygiëne is gedacht, in de vorm van 150 kilo aan shampoo en zeep. Met de tientallen rollen dakbedekking kan de bevolking de lekke daken repareren. Bovenal vervoerden de Cougars veel brandstof: 3300 liter aan diesel en benzine.

Transporthelikopter

Een klus bij uitstek voor de Cougar, dat zowel in als onder het toestel ladingen kan vervoeren. Dat is hard nodig, want een aantal plekken op Abaco  en omliggende eilanden zijn nog moeilijk te bereiken nadat orkaan Dorian het gebied verwoestte. Wegen zijn onbegaanbaar en het is voor schepen lastig aanleggen, nadat de tropische storm de haven verwoestte.

“Rigger’s” van 21st Raiding Squadron bereiden een slinglading brandstof voor die door de Cougar naar afgelegen gebieden wordt gevlogen om generators te voorzien van brandstof.

Brandstof

De Cougars landden onder andere in Cedar Harbour en Fox Town. De luchtmacht sloeg de handen ineen met hulporganisaties als USAid, maar ook met het Fuel Relief Fund. Een half-Nederlandse, half-Amerikaanse hulporganisatie. De organisatie kwam onder andere in actie na orkaan Katrina.

“Naast de eerste levensbehoeften als water en voedsel, is elektriciteit belangrijk om het leven weer op te pakken na de ramp. Maar zonder brandstof krijg je geen generator aan de praat”, vertelt Ted Honcharik, voorzitter van het Fuel Relief Fund. “Daar komen wij in actie. Wij zijn de expert in het leveren van brandstof voor mensen die getroffen zijn door een natuurramp.” Daarvoor heb je echter wel een vervoersmiddel nodig… “Het is fantastisch dat we ons samen met de Nederlandse militairen in kunnen zetten voor de bevolking van Abaco.”

Sling-load met hulpgoederen en brandstof onder een Nederlandse Cougar helikopter.

Alle krijgsmachtsdelen

De Nederlandse krijgsmacht levert sinds 11 september noodhulp na orkaan Dorian op verzoek van de overheid op de Bahama’s. Op het eiland Abaco komen militairen van de luchtmacht, de landmacht, de marine en de marechaussee in actie.

Datum: zaterdag 14 september 2019, 14:43
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry