Staatssecretaris Visser: we hebben elkaar nodig voor onze vrijheid

13/09
2019
"De geallieerden hebben ons bevrijd. De wijze les hieruit is dat we voor onze vrijheid elkaar nodig hebben. Daarom zijn er na de Tweede Wereldoorlog steeds meer samenwerkingen en allianties opgezet. Nederland doet dat in Europees verband. Denk maar aan militaire samenwerkingen zoals de amfibische strijdmacht van Britse en Nederlandse mariniers. Samenwerken doen we natuurlijk ook in trans-Atlantisch verband: de NAVO. Eenheid is ons beste wapen. Zeker nu de situatie in de wereld om ons heen onrustiger wordt."

Staatsecretaris van Defensie Visser met John O’Hare (94) van de Old Hickory divisie. Was één van de eerste bevrijders die de Nederlandse grens bij Mesch overstak.

Dat zei staatssecretaris Barbara Visser vandaag bij de viering van de bevrijding van Limburg. In Maastricht bracht ze bij het Bevrijdingsmonument op het Koningsplein in herinnering hoe sergeant Oscar Houser van de Amerikaanse 30th Infrantry Division op 13 september 1944 de Nederlandse vlag hees aan de gevel van een boerderij in Moerslag.

"De Maastrichtenaren keken reikhalzend uit naar de Amerikanen", aldus Visser. "Er kwamen berichten dat Mesch bevrijd was. En de vurige wens om ook bevrijd te worden, kwam uit. Maastricht was weer vrij na 4 jaar, 4 maanden en 4 dagen bezetting, als eerste grotere Nederlandse gemeente."

Foto: Laurens Bouvrie

©Laurens Bouvrie

Vrijheid doorgeven

Visser vond dat vrijheid moet worden doorgegeven. "Dat betekent voor mij: verhalen van veteranen vertellen en daarmee het besef wat zij hebben gedaan voor ons. En we moeten vertellen dat er vandaag de dag nog altijd mensen zijn die bereid zijn om hetzelfde te doen. Dat zijn onze militairen en reservisten. Zij verdienen ons respect en onze steun."

Ze verwees naar de Nederlandse militairen die noodhulp verlenen op de Bahama’s. "Binnen no time waren honderden van onze mannen en vrouwen onderweg om te helpen. Ze lieten alles uit hun handen vallen en gingen naar waar zij nodig zijn. Daar ben ik erg trots op. Dat laat anderen zien: 'op ons kun je bouwen. Wij zijn een goede bondgenoot'.

Nederlandse militairen helpen niet alleen daar. "Ze zijn ook in Litouwen, Afghanistan, Irak, de Sahel en vele andere plekken op de wereld, want Defensie is er niet voor Nederland alleen én onze bondgenoten. Vrijheid moet je doorgeven. Daarom wil ik werken aan een sterke krijgsmacht."

Visser benadrukte dat vrijheid wat haar betreft tweeledig is. "Je moet stilstaan bij wat het heeft gekost en vieren hoe mooi het is om in vrijheid te leven."

Downloads

Toespraak staatssecretaris Visser bij het Limburgs Bevrijdingsmonument in Maastricht, 13 september 2019 Precies 75 jaar geleden, in de ochtend van 13 september, hees Sergeant Oscar Houser de Nederlandse vlag aan de gevel van een ...

Toespraak | 13-09-2019

Datum: vrijdag 13 september 2019, 20:43
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Irak, Limburg, Litouwen, Maastricht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry