Militairen aan de slag om 'spookstad' weer leefbaar te maken

12/09
2019
De schouders gaan eronder rond en op Abaco. Tientallen militairen zijn woensdag begonnen met het begaanbaar maken van het eiland, dat zwaar werd getroffen door orkaan Dorian.

In Marsh Harbour op Abaco worden noodtenten gebouwd.

Voor de teams aan land konden, kwam Zr.Ms. Snellius in actie. Ze gebruikte haar sonarapparatuur om de kustgebieden in kaart te brengen. Door orkaan Dorian lag er bijvoorbeeld een zeecontainer nabij de beoogde aanlegplaats. Het Very Shallow Water-team van de Defensie Duikgroep bracht met een onderwaterrobot en duikers de bodem voor Marsh Harbour in kaart, zodat de landingsvaartuigen veilig aan wal konden komen.

Karkassen

Daar wacht een verwoest eiland. Abaco was voor Dorian een groen, tropisch paradijs in de Bahama's, maar nu is het eiland op sommige plekken compleet verwoest. Zoals Marsh Harbour,  aan de oostkust. Dat is waar het oog van de orkaan over het eiland raasde. Containers en boten zijn door de sterke storm over het eiland verspreid. Huizen zijn gereduceerd tot karkassen, vanaf hun fundering gestript. De omgeving is dor en bruin. De gebouwen en voertuigen  verwrongen.

De Bahama's zijn veranderd in een enorme ravage.

Spookstad

Marsh Harbour is een spookstad geworden, vertelt commander Frederick Brown van de Bahamian Defence Forces. Het eiland had 17.000 inwoners. Duizenden zijn gevlucht. Het aantal vermisten en doden is nog onduidelijk.

Water en voedsel is vooralsnog aanwezig. "Onze wens ligt nu echt bij het vrijmaken van hoofdwegen voor het transporteren van goederen. Daarnaast moeten we belangrijke voorzieningen als ziekenhuizen zo snel mogelijk weer up and running krijgen. Zodat de inwoners van Abaco kunnen terugkeren voor de wederopbouw van het eiland."

Landing Craft Vehicle Personnel (LCVP) van de Koninklijke Marine brengt personeel en materieel aan het land in Marsh Harbour, Abaco.

Vrijmaken van de haven

De Nederlandse hulp komt daarom als geroepen. Woensdag zijn er tientallen militairen aan land gezet om de handen uit de mouwen te steken. Aan boord van de landingsvaartuigen zijn ook trucks en rupsvoertuigen vervoerd.  

Majoor der mariniers Dennis Borst leidt de operatie op het land. "We zijn op dit moment druk bezig met het vrijmaken van het havengebied en het creëren van een air strip, zodat de heli's veilig kunnen landen. Daarnaast staan we het World Food Program bij in het opzetten van tenten voor opslag en zorgen we voor de distributie van plastic zeil zodat de inwoners hun lekke daken kunnen afdekken. Wij hebben allerlei specialisten bij ons, zoals mariniers en genisten van de landmacht, die bij uitstek de schade op het eiland kunnen inschatten en kunnen helpen met het opruimen."

Hierin ligt ook een speciale rol voor het Civiel en Militair Interactie Commando (CIMIC), dat vanuit het Emergency Operations Center (EOC) in Marsh Harbour als spil in het web fungeert. Zij brengen in kaart wat de behoeften op het eiland zijn en wat de Nederlanders te bieden hebben. Het EOC geldt als het coördinatiepunt, waar alle hulporganisaties, lokale autoriteiten en de krijgsmacht samenkomen.

De militairen gaan in gesprek met lokale autoriteiten en internationale hulporganisaties om af te stemmen waar hun hulp nodig is.

Redding

Een Cougar-helikopter van de luchtmacht moest nog in actie komen toen het bericht binnen kwam dat een hoogzwangere vrouw met spoed medische assistentie nodig had. Met inzet van de helikopter kon de vrouw tijdig worden geëvacueerd.

Herstel

De support van de militairen is meer dan welkom, benadrukt Philip Upson, die de operatie namens UN Ocha op het civiele vlak coördineert. "Dorian heeft een gigantische impact gehad op Abaco. Met de Nederlandse hulp hopen we voor het eiland de eerste stappen te zetten naar herstel.”

Datum: donderdag 12 september 2019, 20:16
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Huizen, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry