Weekoverzicht Defensieoperaties

11/09
2019
Defensie gaat noodhulp leveren op de Bahama’s nadat orkaan Dorian daar grootschalige verwoestingen aanrichtte. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 4 september tot en met 10 september.

Zr. Ms. Johan de Witt voor vertrek naar de Bahama's

Zr. Ms. Johan de Witt en Zr. Ms. Snellius troffen op Sint Maarten logistieke voorbereidingen om de eilandengroep te hulp te schieten. Beide schepen waren al in het Caribisch gebied voor de grote noodhulpoefening Caribbean Coast (zie nieuwsbericht 5-9-2019). De Johan de Witt en de Snellius, met aan boord de extra militairen die Nederland stuurde (zie nieuwsbericht 7-9-2019), komen 11 september aan op de Bahama’s.

Litouwen

Tijdens de Specialty Week Exercise in Litouwen trainden meer dan 200 soldaten uit 6 landen vaardigheden in hun vakgebied. Dat gebeurde onder Nederlandse leiding.

Meer dan 200 militairen van de eFP Battle Group namen succesvol deel aan de Vilnius Marathon. Onder hen 60 Nederlanders. Behalve de hele en halve marathon, waren er ook wedstrijden op 5 en 10 kilometer. De hoogteverschillen maakte het een zware opgave.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence (eFP). Deze NAVO-aanwezigheid onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Afghanistan

Nederlandse genderadviseurs verzorgden samen met Duitse en Zweedse collega’s lessen voor vrouwen in het Afghaanse leger. Die gingen over hun rechten als militair. Ook leerden ze de Afghaanse vrouwen hoe ze hun AK-47-geweer kunnen gebruiken als fysiek afweermiddel, zonder te schieten. Een Nederlandse sportinstructeur ondersteunde.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten.

Lopende operaties buitenland:

Een groot gedeelte van het missiematerieel in Mali is al op transport gezet naar Nederland. Het overgebleven materieel wordt de komende maanden getransporteerd. Nederland beëindigde 1 mei de deelname aan Minusma. Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en Eucap Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali. Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van Resolute Support maakt de eenheid met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC. Multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk neemt deel aan de Standing NATO Maritime Group1, een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. De SNMG1 opereert voornamelijk in en rondom het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Een beveiligingsteam van het Korps Mariniers (vessel protection detachments - VPD) beschermde een koopvaardijschip tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op. Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt per 13 september de deelname aan Unmiss. De Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit.  Defensie maakte deze week bekend dat het schip op 26 augustus bijna 400 kilo drugs onderschepte. De Groningen verleent ook hulp bij humanitaire rampen en crises.
Operaties/acties binnenland

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 40 explosieven. De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Momenteel gebeurt dit met Nederlandse vanaf Vliegbasis Volkel. 20 militairen leverden aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum. Dit gebeurt vanwege de verhuizing van Amerikaanse materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt naar verwachting tot juli volgend jaar. Defensie helpt gedurende 3 maanden met prikkeldraadversperringen bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid bij de KIA-gevangenis op Aruba.

Datum: woensdag 11 september 2019, 10:28
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Brunssum, Friesland, Groningen, Irak, Kabul, Leeuwarden, Limburg, Litouwen, Mali, Polen, Qatar, Schinnen, Soedan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry