Nederlandse militairen aangekomen op Bahama’s

11/09
2019
Zo’n 550 Nederlandse militairen zijn aangekomen bij de Bahama’s. Zij schieten de inwoners van het eiland Abaco te hulp, een van de eilanden die zwaar werd getroffen door orkaan Dorian.

Marineschip Zr.Ms. Snellius arriveerde om 07.00 uur (lokale tijd) in het getroffen gebied. Zr.Ms. Johan de Witt volgde om 16.00 uur in de middag.

De eerste prioriteit is om de situatie op het eiland in kaart te brengen. Daarom is een aantal vooruit gestuurde militairen per helikopter naar een ziekenhuis en de haven op het eiland Abaco afgereisd. Daarnaast gingen zij om tafel met lokale autoriteiten en internationale hulporganisaties om af te stemmen waar de hulp het hardst nodig is.

Ravage

De orkaan heeft de Bahama’s verwoest. De tropische storm trok met windsnelheden van 350 kilometer per uur over de eilandengroep. De orkaan van categorie 5 hing maar liefst 12 uur boven het gebied. Daardoor is de ravage op Abaco enorm. Honderden mensen zijn vermist, huizen zijn verwoest en de bevolking kampt met een groot tekort aan water en voedsel.

De premier van de eilandengroep spreekt van “onwerkelijke aantallen doden”. Op dit moment ligt het officiële dodental op 43. Het internationale Rode Kruis schat dat daarnaast zeker 70.000 mensen hulp nodig hebben op de Bahama’s.

“De eerste dag staat in het teken van coördinatie”, vertelt commandeur Ad van de Sande over de missie. “De eerste militairen zijn met de helikopter naar het eiland gevlogen om te inventariseren waar de bevolking op het eiland nu de grootste behoefte aan heeft. Daarnaast zijn we druk bezig met de voorbereidingen om onze mensen en onze hulpgoederen aan land te krijgen.  Daar gaan we ons in de komende dagen voor inzetten.”

Grootschalige inzet

Defensie zet 550 Nederlandse militairen van de marine, de landmacht, de luchtmacht en de marechaussee in voor Disaster Relief Bahamas. Ook zijn er 50 Franse en 50 Duitse militairen ingevlogen om hun bijdrage te leveren aan de missie.

Naast de inzet van het personeel is er de inzet van het materieel. Zr.Ms. Johan de Witt biedt als amfibisch transportschip de mogelijkheid goederen aan wal te brengen met landingsvaartuigen. Zr.Ms. Snellius kan als hydrografisch opnemingsvaartuig onderwaterschade en andere blokkades in kaart brengen om de havens op Abaco weer toegankelijk te maken.

Aan boord van de schepen bevinden zich onder andere voertuigen om noodgoederen te verplaatsen over het eiland, bouwmaterialen voor noodmaterialen en pallets met water en voedsel.

Met de inzet van de Cougars van de luchtmacht kan het gebied ook vanuit de lucht in kaart gebracht worden. Ook is de transporthelikopter bij uitstek geschikt om snel hulpgoederen naar land te brengen.

Voedsel en bouwmateriaal

De Nederlandse militairen schieten te hulp op verzoek van de overheid op de Bahama’s. De coördinatie van de hulpoperatie ligt in handen van de Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA) en het internationale Rode Kruis.

Datum: woensdag 11 september 2019, 22:15
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Huizen, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry