Meer warme dagen, op naar de 100?

11/09
Regen en koelere lucht houden de maximumtemperaturen deze woensdag een dagje onder de duim. Maar de eerstkomende dagen zien er weer warmer uit.

Wanneer de maximumtemperatuur minstens 20,0 graden is, spreken we in de meteorologie officieel van een warme dag. In 2018 werden in De Bilt in totaal maar liefst 132 warme dagen geteld, dit betekende dat het oude record uit 2003 met toen in totaal 116 warme dagen naar de tweede plaats in de ranglijst van warmste dagen (vanaf 1901) werd gezet. Dit jaar, in 2019, zijn tot nu toe 92 warme dagen op het hoofdweerstation gemeten. Eerst maar zien we of de 100 gaan halen. Het zal op sommige dagen wel minstens 20 graden worden, gezien de vooruitzichten, maar iedere dag meer dan 20 graden op de thermometers in De Bilt is lastig haalbaar. En of we uiteindelijk ook op 133 warme dagen uitkomen, wat dan een nieuw record betekent, is al helemaal zeer de vraag.

Warme septembermiddagen
Op korte en middellange termijn is er wel warmte te verwachten, zonder dat het extreem warm wordt. Het langjarig gemiddelde in de periode 11-20 september, ofwel de tweede decade van september, staat wat de maximumtemperatuur betreft op 18,6 graden in De Bilt. Ook de nieuwste berekeningen geven aan, dat we hier de eerstkomende dagen op of boven zitten. Met zuidwestelijke wind stroomt warmere lucht onze kant op.

Gisteren, dinsdag, werd het in De Bilt geen 20 graden overigens; het maximum was er 19,3 graden. Vandaag wordt het nog wat koeler, dus nog geen twintigers. Maar morgen, donderdag, wordt het in Midden-Nederland naar verwachting 21 graden. In het zuidoosten is 23 graden mogelijk. De wind uit het zuidwesten brengt de warmere lucht en hierbij zijn er perioden met zon. De meeste zonneschijn is voor de kustregio weggelegd, in totaal 8 zonne-uren. Het uiterste oosten zit op een uur of 4 maximaal. Hier kan de dag bewolkt beginnen. Het is vrijwel overal droog, een lokale bui is landinwaarts mogelijk.

Weekend: frissere nachten, zondag tot 25 graden
De nacht naar donderdag en ook de nacht naar vrijdag (de 13de...) verlopen niet koud met minimumtemperaturen 'in de dubbele cijfers', vooral vanwege wolkenvelden en kans op wat regen. Zodat de nachtelijke uitstraling beperkt blijft. Maar de nachten daarna kan de temperatuur weer aardig wegzakken, wanneer er brede opklaringen voorkomen en de wind zich rustig houdt. Diep landinwaarts is wederom 5 of 6 graden mogelijk. Overdag warmt het op tot rond 20 of 21 graden maximaal. Maar zondag kan warmer uitpakken. Dan maximumtemperaturen van 19 graden op de Wadden tot lokaal 25 graden in het zuidoosten. In de regel speelt de zon ook in het weekend een grote rol, wel is er risico op laaghangende wolken in de eerste uren van de ochtend. Een lokaal grijze start met mist behoort zeker tot de mogelijkheden, typerend voor medio september. Na het weekend verandert er naar verwachting weinig. Het septemberweer oogt ook dan vrij stabiel met maandag 18 tot 23 graden maximaal, de dagen hierna iets koeler.

Datum: woensdag 11 september 2019, 12:24
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry