Reactie op berichtgeving rond gasmaskers

10/09
Om militairen te beschermen tegen een aanval met CBRN-stoffen (chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen) heeft Defensie verschillende beschermende middelen. Een daarvan, het FM12-masker, werd vandaag ter discussie gesteld in RTL Nieuws. Uit een studie van TNO bleek dat het Nederlandse FM12-masker, conform de NAVO-eisen, de gebruiker voldoende bescherming biedt.

Het masker moet de juiste maat hebben, goed zijn afgesteld en de militair moet er voldoende mee hebben getraind. Er is eveneens geconstateerd dat de beschermingsgraad daalt bij zware inspanningen. Maar op het moment van onderzoek (2009) werd het masker niet onomstotelijk overtroffen door een ander masker.

Personeel wordt bij het gebruik van het masker geïnstrueerd op factoren die van invloed kunnen zijn op de beschermingsfactor. Denk aan bewegen, zware inspanning en baardgroei. Militairen krijgen daarnaast CBRN-instructies tijdens de opleiding, de jaarlijkse Militaire Basis Vaardigheden en het opwerkprogramma voor uitzending en inzet. Ook staan er richtlijnen in de Joint Doctrine Publicatie en geven CBRN-adviseurs aanvullende opleidingen aan commandanten op de CBRN-school.

Gebruik verantwoord

Defensie is van mening dat het FM12-masker bij gebruik volgens de instructies verantwoord is. Tot op heden waren er bij Defensie geen klachten bekend over het masker. Het voldoet aan de NAVO-normen, wordt jaarlijks door TNO gecontroleerd en wordt door tal van bondgenoten gebruikt.

In de loop van de tijd kan materieel verbeteren. Defensie zoekt daarom op dit moment naar een masker dat de beschermingsgraad mogelijk verder verhoogt. Daarvoor loopt een aanbesteding die, indien succesvol, naar verwachting in 2020 wordt afgerond.

Datum: dinsdag 10 september 2019, 16:46
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry