Frisse nachten gevolgd door nazomerweer

10/09
We zijn deze dinsdag fris begonnen. Op weerstation Eelde (Drenthe) daalde de temperatuur aan de grond naar 0,2 graden en daarmee was bijna sprake van vorst op klomphoogte. Op neushoogte was het in de Achterhoek het koudst met in Hupsel 2,5 graden. Komende dagen stroomt warmere lucht het land binnen, al blijven de nachten soms fris. Vanaf zondag wordt het warmer en wordt het nazomerweer met in het zuidoosten mogelijk ruim 25 graden.

In deze fase van het jaar worden de nachten snel langer en kan het ook al goed afkoelen. Zeker wanneer de wind even uit de noordwesthoek heeft gewaaid en we ons in polaire lucht bevinden, kan de temperatuur onder 5 graden dalen. Gemiddeld wordt rond deze tijd van het jaar (12 september) de eerste vorst op klomphoogte gemeten. In zeldzame gevallen gebeurt dit al in augustus, zoals in 1973 en 1993 voor het laatst. In het buitengewoon zachte najaar van 2014 moesten we wachten tot 5 november.

Erg vroeg koud was het in 1986. Precies 33 jaar geleden daalde het kwik in Deelen naar 0,3 graden, bijna vorst op neushoogte! Aan de grond vroor het 1,6 graden. Verderop in september worden de nachten langer en zijn nog lagere minima mogelijk. Zo werd het in 1971 op 16 september -2,4 graden in Winterswijk en noteerde het weerstation op vliegveld Twenthe -3,5 graden op 20 september 1965. Beide jaren werd het aan de grond kouder dan -5 graden.

Restanten Dorian brengen wat regen
Voorlopig is nachtvorst even uitgesloten. De aangevoerde lucht wordt namelijk zachter en dat hebben we te danken aan de restanten van ex-orkaan Dorian en ex-tropische storm Gabrielle. Ex-Dorian is getransformeerd tot een normale depressie en ligt vandaag boven IJsland. Om het lagedrukgebied draaien fronten met bewolking en regen. Daar krijgen we morgen mee te maken. De dag start nog droog met vooral in het oosten zon, maar in de middag valt wat regen. Veel is het niet met circa 1 mm in Zuid-Limburg en 7 mm in het westen. De zuidwestenwind gaat aantrekken en wordt matig in het binnenland en hard op de Wadden, 4-7 Bft. Met 17 tot 19 graden is het iets minder warm dan vandaag.

Donderdag stroomt achter de storing warmere lucht het land binnen. De temperatuur stijgt dan naar 19 graden op de Wadden en lokaal 23 graden in het zuidoosten. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en er staat minder wind dan op woensdag. In de nacht naar vrijdag krijgen we de restanten van Gabrielle over ons heen en dan kan opnieuw wat regen vallen.

Achter het front krijgen we vrijdag alweer snel te maken met de invloed van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Vrijdagochtend trekt de neerslag weg en breekt de zon door. Zaterdag verloopt droog en vrij zonnig. De maxima liggen beide dagen tussen 18 graden op de Wadden en 22 graden in het zuiden. De nachten verlopen fris met kans op dichte mistbanken. In het binnenland zou de temperatuur kunnen dalen tot onder 5 graden en aan de grond kan het kwik opnieuw in de buurt van het vriespunt uitkomen.

Nazomer op zondag!
Zondag schuift het hoog over ons land in oostelijke richting en draait de wind naar een zuidelijke richting. Warme lucht stroomt dan ons land binnen, waardoor het op veel plaatsen zomers warm kan worden met 25 graden. In het zuidoosten zou het zelfs 27 graden kunnen worden. Na het weekend wordt de temperatuurverwachting onzeker. Het hoog blijft in de buurt van ons land, dus een wisselvallige periode krijgen we voorlopig niet. Maar de windrichting maakt veel uit voor de temperatuur. De nieuwste berekeningen laten het hogedrukgebied weer ten westen van ons land liggen, waardoor de wind (tijdelijk) weer uit de koelere noordwesthoek gaat waaien.

Bron: Jordi Huirne, MeteoGroup.

Datum: dinsdag 10 september 2019, 14:44
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Gelderland, IJsland, Limburg, Winterswijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry