Licht wisselvallig, later restjes orkaan Gabriëlle

07/09
2019
Volgens de operationele run van het ECMWF van deze zaterdag, komen de restanten van de orkaan Gabriëlle uiteindelijk donderdag even naar de Noordzee. Storm en regen?

Zoals we donderdag nog schreven, zouden voormalige tropische wervelstormen/restanten van de orkanen bij ons nazomerweer kunnen brengen. Een andere mogelijkheid is dat de restanten van de orkanen een 'gewone' stormdepressie worden, of in een al bestaand lagedrukgebied worden 'ingevangen' (dus opgaan in een gewone depressie), en met veel wind en stormkans en regen onze omgeving plagen. Als dit gebeurt, is het meestal 1 dag onstuimig, tenzij de straalstroom hardnekkig west-oost boven ons land ligt. Dan weten (diepe) oceaandepressies met regen en veel wind ons vaker te bereiken, al dan niet met restanten van uitgebluste wervelstormen erin. Maar het luchtdruk- en stromingspatroon van de komende dagen is veel minder wisselvallig. Op enig manier is er steeds invloed van hogedrukuitlopers, soms glipt er een regenfront(je) tussendoor. Nazomers met 25 graden of warmer wordt het naar verwachting niet.

Video van stortbui. Timelapse is van vanmiddag in Wageningen:

Restjes
Met de berekeningen van afgelopen nacht, de nacht naar zaterdag, op ons scherm zien we dat koers en verdere ontwikkelingen van Dorian geen invloed op ons weer uitoefenen. Na het weekend wordt Dorian een depressie, dit gebeurt boven en mede door het koelere oceaanwater, en koerst in de straalstroom rap naar IJsland en vervolgens verder noordoost-oostwaarts. Gabriëlle bevindt zich veel zuidoostelijker boven de Atlantische Oceaan en maakt een flinke bocht noordwaarts, om na het weekend ook met gezwinde spoed naar het oostnoordoosten te koersen. Zij wordt eveneens in de straalstroom opgenomen, om uiteindelijk donderdag via Engeland naar de Noordzee te bewegen. Althans, volgens de hoofdberekening van het ECMWF van afgelopen nacht; 1 van de totaal 50 opties. En het kan allemaal nog wijzigen in de eerstkomende berekeningen. De weermodellen hebben ook anno 2019 wel moeite met het goed en standvastig berekenen van ex-orkanen, het zijn eigenzinnige systemen met enige onvoorspelbaarheid.

Nu ziet het er naar uit dat Gabriëlle een ordinaire depressie wordt en flink afzwakt. Het zijn niet meer dan restjes van haar tegen de tijd als Nederland in zicht komt. Zie de kaarten bij dit verhaal. Storm is momenteel niet te verwachten, wel misschien aantrekkende wind en buiigheid, later op donderdag. Nog ongewis in dit stadium. Misschien oogt de weerkaart morgen totaal anders voor die dag.

Warmere middagen, nachtelijke kou
In het grotere geheel bekeken is het na het weekend licht wisselvallig. Een hogedrukgebied ligt op een verkeerde plek voor nazomer van formaat in ons land, zo zijn er geen zuidenwinden met zon en '25plussers', maar het weerbeeld oogt vaak best aardig. Dagelijks waait de wind van boven zee, meestal uit het zuidwesten. Hiermee stroomt in de loop van de week wat warmere lucht naar ons. Dit kan minstens 20 graden op de thermometers opleveren. Zoals de kaarten er nu bij liggen, laat de zon zich dagelijks wel zien, tussen de wolkenvelden door en het is meestal droog. Soms passeert een zone met regen/buien, vooral a.s. woensdag (maar in het zuidoosten overdag droog). Er zijn dagdelen die zonnig of redelijk zonnig kunnen zijn. De lucht warmt overdag (sterk) op, stijgende luchtbellen koelen vervolgens af waarbij condensatie optreedt en zich stapelwolken vormen. Wolken die soms een bui afleveren. In de nachtelijke uren zijn er meer opklaringen en met eerst koele/frisse lucht plus weinig wind kan de temperatuur de eerstkomende nachten behoorlijk dalen landinwaarts. Bij voldoende afkoeling is mistvorming mogelijk. Dit gebeurde ook afgelopen nacht en vanochtend vroeg in regio's zoals in delen van Gelderland, Overijssel, Flevoland en het zuidwesten van Brabant. In de pluim zie je de frisse of gewoonweg vrij koude nachten terug. Hier komen we nog op terug. Later in de werkweek is het ook in de nachten minder fris/zachter, al lijkt dit tijdelijk.

Datum: zaterdag 7 september 2019, 14:18
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Flevoland, Gelderland, IJsland, Overijssel, Wageningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry