Move fast & break things, is dat innovatie of moedwillig wetsovertreden?

06/09
2019
Move fast & break things, is al jaren het motto in Silicon Valley. De term komt van Facebook en was ooit bedoeld om hun interne processen en cultuur te schetsen, maar past heel goed bij hoe internetdiensten zich hebben gemanifesteerd. Snel de markt op, snel groeien en daarna kijken we wel wat er eventueel stuk gegaan is en hoe we dat recht kunnen breien.

Dat stukgaan, dat kon ook rustig een wettelijke verplichting betreffen. Oeps, we hebben veel meer data verzameld dan eigenlijk mocht. Oeps, we zijn eigenlijk een taxidienst zonder vergunning. Oh wacht, hebben we nu werkelijk miljoenen extremisten een gratis platform gegeven om haatboodschappen te verspreiden en kinderen gruwelijke animaties voor te schotelen? Ja dat ging voor ons ook een beetje snel. Die trage wetgeving ook altijd.

Ja, dat is flauw. Innoveren is namelijk bijna altijd ook een stukje wet overtreden. Wetten zijn bedoeld om de status quo vast te leggen, zo is het en dat vinden we eigenlijk wel best. Wetten beschermen de bestaande orde, wat hier gebeurt is goed en zo hebben de marktpartijen zekerheid over hoe ze moeten werken. Dat is goed voor de maatschappij, want het creëert rust en zekerheid en daar kunnen mensen op bouwen. Maar het creëert ook beperkingen, wie een andere manier van werken heeft die komt in de problemen met zo’n wet die zegt dat dat niet mag.

Neem Uber. Even los van hun onfrisse praktijken richting concurrenten en de prijstrucs naar chauffeurs. Het idee van een app waarmee je snel een taxi bestelt en een algoritme dat uitrekent wie het beste daarheen moet gaan, en een ratingsysteem met sterren, dat is best innovatief. Ik noemde ze ooit een snorder met een app maar dat was wel een tikje kort door de bocht (zelfs voor mij). Want het was een knappe prestatie die de markt heeft getransformeerd, ook in het voordeel van de consument. Ja, er zijn nu ook nieuwe nadelen zoals die steeds lagere prijzen en chauffeurs die onder de prijs werken. En dat moet dan opnieuw worden gereguleerd, op een of andere manier.

Een nieuwe wet is dan de oplossing – vanuit de status-quo gedachte in ieder geval. Verbieden die hap, roepen ze dan vanuit de gevestigde orde. Alleen, en dat is best uniek: tegen de tijd dat we die nieuwe wet hebben, is de technologie al zo ver dat er weinig anders meer te doen is dan het legaliseren. Want nu ineens zeggen, AirBNB mag alleen bij hotels, Uber wordt verboden zonder taxivergunning, filesharing is illegaal en drones alleen met pilotenbrevet, je maakt je alleen maar belachelijk. De maatschappij is er al aan gewend, je kunt niet meer terug.

Maar wat dan? Ik denk dat je er niet aan ontkomt om de status quo opnieuw te laten ontstaan. Het stof even neer te laten dalen, en dan zien waar we ongeveer staan. is goed dat nieuwe dingen een tijd een kans krijgen om zichzelf te bewijzen ondanks bestaande wetgeving. Maar al te lang moet dat niet duren, want meestal is die wetgeving ook op een bepaald nuttig doel of streven gebaseerd, en verwacht de maatschappij dat ook de nieuwe daaraan moet voldoen. Niet te snel, want meestal sla je dan dingen dood. Maar zoals het nu gaat duurt het vaak wel érg lang.

Arnoud

Het bericht Move fast & break things, is dat innovatie of moedwillig wetsovertreden? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: vrijdag 6 september 2019, 08:20
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry