Ex-orkanen kúnnen nazomerweer brengen

05/09
2019
Het orkaanseizoen is in volle gang. In onze contreien kunnen we te maken krijgen met restanten van stormen of orkanen die elders op en rond de Atlantische Oceaan tot volle bloei kwamen. Nu zijn de ogen nog gericht op Dorian, die de komende dagen langs de oostkust van de Verenigde Staten richting Newfoundland beweegt. Verder zien we ook een tropische storm die ten westen van Afrika aanwezig is, Gabrielle. Beide systemen kúnnen ook onze weersomstandigheden beïnvloeden.

Het berekenen van de koers van een orkaan is een ingewikkeld proces. Er zijn heel veel variabelen die meespelen en er is veel onzekerheid. Ondertussen moeten de weercentra die zich daar mee bezighouden ook letten op de mogelijke vorming van nieuwe stormen en orkanen. Vanaf de late zomer is een aanzienlijk deel van de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico uitermate gevoelig voor de vorming van weersystemen die een krachtige eigen dynamiek ontwikkelen.

Dorian zwakt heel geleidelijk af
Dergelijke systemen kunnen ook nog eens lang standhouden, zoals we zien bij orkaan Dorian die al sinds 24 augustus in de gaten wordt gehouden. Toen nog een tropische depressie, maar al heel rap ging dit systeem naar een tropische storm en kreeg zijn naam, Dorian. Voorlopig blijft Dorian de gemoederen nog wel beheersen. Momenteel is het nog een major hurricane van de derde categorie. Vanaf vanavond, onze tijd, gaat ‘ie naar verwachting naar de tweede categorie. Zaterdagochtend is ‘ie van de eerste categorie en niet veel later verliest Dorian zijn heftigste tropische kenmerken. Maar dan waait het nog steeds hard!

Animatie met Dorian en Gabrielle
In de animatie bij dit verhaal laten we zien wat het ECMWF-model de komende dagen verwacht van Dorian. De animatie loopt van deze donderdag 12 uur tot zondag 15 september. Je ziet hoe Dorian in de loop van de periode in het zeegebied tussen IJsland en Schotland terecht komt en je ziet ook hoe tropische storm Gabrielle ook geleidelijk koers zet richting het westen van Europa. Beide weersystemen zijn in de animatie niet gelabeld met een naam, maar in de twee losse afbeeldingen wel afzonderlijk te zien.

Dorian brengt geen warmte
Rondom het lagedrukgebied van ex-Dorian blijft een flink windveld aanwezig. Goed te zien is dat op en rondom Newfoundland de inwoners zich schrap moeten zetten voor heel veel wind. Daarna steekt Dorian de oceaan over en zal rond woensdag een flink windveld veroorzaken in Schotland en Ierland. In het kielzog neemt zo’n ex-tropisch systeem flink wat warmte mee. Aan de zuidkant blijft dan ook het hogedrukgebied van de Azoren standvastig standhouden. Maar het ex-tropische systeem lijkt dermate dichtbij langs te koersen dat het Azorenhogedrukgebied zich net niet tot bij ons kan uitstrekken. Althans, zoals het er nu uitziet. Warme lucht op hoogte zorgt namelijk voor de vorming of versteviging van een hogedrukgebied en als dat hogedrukgebied gunstig komt te liggen, kan het warmte aan de grond en zonneschijn brengen.

Gabrielle ook niet
Er is ook nog dat andere systeem: Gabrielle. Dat volgt na Dorian, maakt ook ‘deuken’ in het hogedrukgebied, juist terwijl dit zich over een groter deel van West-Europa lijkt te gaan uitstrekken. Deze Gabrielle lijkt te voorkomen dat dit ook echt gaat plaatsvinden en dat we in rustig septemberweer terechtkomen. De huidige berekeningen lijken er juist voor te gaan dat ‘Gabrielle’ ons tegen het einde van de week even wat meer wind en een aantal buien brengt. Waarna er trouwens ook weer indicaties zijn dat juist dán, daarna dus, het Azorenhogedrukgebied wel ook over ons komt te liggen. Echter, met aanhoudend aanlandige winden. Dus nee, vooralsnog lijken deze ex-orkaan en ex-tropische storm nog geen nazomer voor ons in petto te hebben.

Bronnen: MeteoGroup, National Hurricane Centre.

Datum: donderdag 5 september 2019, 14:10
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: IJsland, Ierland, Mexico, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry