Weekoverzicht Defensieoperaties

04/09
2019
Amerikaanse, Belgische, Britse, Deense, Duitse. Litouwse, Nederlandse en Noorse Joint Terminal Attack Controllers (JTAC’s) stuurden gevechtsvliegtuigen naar hun doel. Dat gebeurde in Litouwen waar NAVO-grondtroepen onder meer de inzet van Close Air Support (luchtsteun) trainden. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 28 augustus tot en met 3 september. 

Fuseliers van 17 Pantserinfanteriebataljon gaan per Litouwse MI8-transporthelikopter naar het oefengebied.

Spaanse F18’s en Hongaarse Saab Gripens van de Baltic Air Police zorgden ervoor dat de luchtsteun werd geleverd. Dat gebeurde in scenario´s waarbij vuursteunspecialisten, infanterie, genie en logistiek samen optraden. De oefening waaraan 10 NAVO-leden deelnamen  stond onder Nederlandse leiding.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence (eFP). De NAVO-aanwezigheid onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Irak

4 Peshmerga rondden succesvol de Master Instructor Course af. De opleiding leidt instructeurs op die op hun beurt toekomstige instructeurs opleiden.

Nederlandse trainers in Irak ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden.

2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.

Een zoekteam van Defensie ondersteunde de lokale autoriteiten op Curaçao.

Caribisch gebied

Een zoekteam van Defensie ondersteunde de lokale autoriteiten op Curaçao. Samen met een intern bijstandsteam van de gevangenis doorzochten de militaire specialisten verschillende locaties op het eiland. Ook kamden ze met de politie een huis uit.

Defensie levert op verzoek van de Gouverneur van Aruba tot en met november bijstand. Militairen leggen onder meer prikkeldraad bij de gevangenis KIA op Aruba. Dit gebeurt om de openbare orde en veiligheid te handhaven.

Lopende operaties buitenland:

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten. Het redeployment team in Mali is gereed met het inpakken en opruimen van het missiematerieel. Een groot gedeelte is al op transport gezet naar Nederland. Het overgebleven materieel wordt de komende maanden getransporteerd. Nederland beëindigde 1 mei de deelname aan Minusma. Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en Eucap Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali. Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van Resolute Support maakt de eenheid met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC. Multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk neemt deel aan de Standing NATO Maritime Group 1, één van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. De SNMG1 opereert voornamelijk in en rondom het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Een beveiligingsteam van het Korps Mariniers (vessel protection detachments - VPD) beschermde koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op. Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt per 13 september de deelname aan Unmiss. De Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit. Ook verleent het hulp bij humanitaire rampen en crises.
Operaties/acties binnenland

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 40 explosieven. De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Momenteel gebeurt dit met Nederlandse vanaf Vliegbasis Volkel. 20 militairen leverden aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum. Dit gebeurt vanwege de verhuizing van Amerikaanse materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt nog een paar maanden. Defensie verleende bijstand in de vorm van maritieme searchcapaciteit. Er werd gezocht naar granaten in een sloot bij Nieuwegein. Dat gebeurde vanwege een strafrechtelijk onderzoek. Naar aanleiding van de herdenking van de Slag om de Schelde voerde Defensie verkenningen uit om te kijken of er ergens explosieven lagen. Dit was ter ondersteuning van de politie.

Datum: woensdag 4 september 2019, 12:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Aruba, Bagdad, Brunssum, Friesland, Groningen, Irak, Kabul, Leeuwarden, Limburg, Litouwen, Mali, Nieuwegein, Polen, Qatar, Schinnen, Soedan, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry