Eerste nazomerse sneeuw voor de Alpen op komst

01/09
2019
Het is vandaag 1 september en daarmee is de meteorologische herfst begonnen. We laten een bijzondere zomer achter ons met een aantal extreme temperatuurrecords. Niet alleen in Nederland maar ook in de Alpen. Maar de zomer van 2019 is nog geen dag voorbij of de winter lijkt al een groet te willen geven in het hooggebergte. Vooral aan de noord- en oostkant van de Alpen gaat het morgen voor het eerst sinds de zomer weer flink sneeuwen.

Koufront verdrijft tropenlucht en brengt sneeuw
Afgelopen week was het ook in de Alpen heet zomerweer. In Innsbruck werd het gisteren nog 30,7 graden, ook vandaag zijn temperaturen van 30 graden of meer mogelijk. Maar vanmiddag trekt een koufront de Alpen binnen en veroorzaakt deze middag verspreid enkele pittige regen- en onweersbuien. Vanavond en komende nacht volgt vooral in Zuid-Duitsland en aan de noordkant van Oostenrijk een gebied met langdurige neerslag. Ook de hele maandag heeft dit gebied te maken met langdurige neerslag door het ontstaan van een zogeheten nordstau. Maar in de bergen gaat deze regen over in sneeuwval.

Nordstau
De langdurige regen en sneeuwval wordt door de Alpen zelf veroorzaakt. Het lokale effect waar we nu mee te maken hebben wordt ook wel nordstau genoemd. In het Nederlands noemen we dit effect stuwingsneerslag. Stuwingsneerslag wordt veroorzaakt doordat wolken tegen de loefzijde van een gebergte (in dit geval de noordkant van de Alpen) botsen en als het ware gedwongen worden te stijgen, om over de bergen te kunnen. Wolken koelen door deze stijgbeweging verder af waardoor nog meer condensatie plaatsvindt. Hierdoor wordt de wolk nog zwaarder en veroorzaakt neerslag. In het geval van de Alpen gaat het meestal om fronten waar al neerslag opzit. Maar deze neerslag wordt dan als het ware ’verergerd’ door de bergen zelf. Daarnaast kunnen regenwolken langer blijven hangen tegen een gebergte, waardoor het soms ook dagenlang kan regenen of sneeuwen in bijvoorbeeld de Alpen.

Eerste nazomerse sneeuwval
Komende avond ligt de sneeuwgrens in Zwitserland eerst nog op 3800 meter maar zakt maandagoverdag naar ongeveer 2800 meter. Omdat de meeste neerslag hier uit de bewolking is komt het hier niet tot grootschalige sneeuwval. Maar onder andere de Jungfraujoch op 3400 meter zou weer mooi aangewit kunnen worden. Meer sneeuw verwachten we in de bergen van Zuid-Duitsland en de noordkant van Oostenrijk. Hier kan in de dalen alleen al 30 tot 60 mm regen vallen. Vanaf 2800 meter gaat vanavond deze neerslag al over in sneeuw. Morgen (maandag) kan dit tot 2200 meter gebeuren. Lokaal zakt de sneeuwgrens tot 2000 meter of nog een fractie lager. Dit kan gebeuren in dalen waar weinig wind staat en kou makkelijker met de neerslag mee naar beneden komt. Vele bergtoppen zullen in ieder geval al een dik pak sneeuw krijgen. Op de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze, kan 15 centimeter sneeuw vallen.

Sneeuwkettingen
Wie morgen met de auto over bijvoorbeeld de Großglockner Hochalpenstraße rijdt kan maar beter sneeuwkettingen meenemen. Mits de pas niet sluit zul je deze zeker nodig hebben. Gelukkig is het asfalt nog wel aan de warme kant waardoor niet overal de sneeuw direct blijft liggen.

Sneeuw begin september is niet abnormaal
Dat de winter in de Alpen zich soms al snel na de zomer laat zien is niet bijzonder. Vorig jaar nog sneeuwde het op 27 augustus tot in de dalen van het Oostenrijkse Bad Hofgastein (850m). Ook in 2011 liet de winter zich in september al goed zien. Op 19 september van dat jaar viel in delen van Zwitserland en Oostenrijk de sneeuw tot 700 meter. Alleen toen viel er op veel plaatsen een halve meter waardoor vele bomen die nog in blad stonden afknapten als luciferhoutjes. Nu blijft de sneeuwgrens nog beduidend hoger.

Sneeuwval van september 2011

Later deze week nieuwe sneeuwval bij een nog lagere sneeuwgrens
De sneeuwval die morgen in de bergen valt zal niet de laatste sneeuw zijn die deze week in de Alpen valt. De hele week blijft het aan de koele kant voor begin september. Donderdag volgt een nieuw koufront waarbij de sneeuwgrens aan de noordkant van Zwitserland en Oostenrijk zelfs zakt naar 1700 meter. Dan kan de sneeuw zelfs tot in de hogere dalen vallen. Wordt vervolgd…

Datum: zondag 1 september 2019, 11:06
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Duitsland, Limburg, Noord-Holland, Oostenrijk, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry